Francuska želi pratiti građane aplikacijom Stop COVID, Apple odbio saradnju na projektu

Zemlja razvija "StopCovid" aplikaciju za praćenje kontakata koja će koristiti Bluetooth za otkrivanje lanca prenosa koronavirusa i pomoći u ograničavanju širenja zaraze

40

Francuska se nada da će aplikaciju za praćenje kontakata “StopCOVID” aktivirati do 2. juna, izjavio je u utorak ministar za digitalizaciju Cedric O, dodavši da je Apple odbio sudjelovati u tom projektu, prenosi SEEbiz.

“Nadamo se da ćemo do 2. juna nešto imati (…) Apple nam je mogao pomoći da aplikacija bolje radi na iPhoneu, ali to nisu željeli učiniti“, kazao je ministar i izrazio žaljenje što, u trenutku kad su svi mobilizirani u borbi protiv pandemije, jedna tako velika kompanija koja dobro ekonomski stoji neće pomoći Francuskoj vladi u krizi.

Njemu su, kako je rekao, nepoznati razlozi koji stoje iza odluke Applea da ne sudjeluje u tom projektu.

Zemlja razvija “StopCovid” aplikaciju za praćenje kontakata koja će koristiti Bluetooth za otkrivanje lanca prenosa koronavirusa i pomoći u ograničavanju širenja zaraze.

Kako je početkom mjeseca najavio ministar, taj projekt, koji sponzorira država, trebao bi ući u fazu testiranja u sedmici koja počinje 11. maja, na datum početka ublažavanja strogih mjera izolacije.

Nakon što su mnogi parlamentarci izrazili zabrinutost zbog mogućeg kršenja prava na privatnost, zvaničnici su još u aprilu najavili brojne mjere njene zaštite, uključujući i saradnju s Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) projektom koji bi nadgledao korištenje korisničkih podataka.

Na isti način bi se uključilo i francusko nadzorno tijelo CNIL.

Velika Britanija od utorka na otoku Wight počinje s testiranjem vlastite aplikacije za praćenje covida-19.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here