RCC: Obilježavamo praznik rada kakav se ne poznaje u regionu

Podaci ukazuju na ogroman korak unazad, od čak nekoliko godina, čime se poništava sav napredak u borbi regiona protiv nezaposlenosti

55

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) saopćilo je da će 1. maj biti praznik rada kakav se ne poznaje u regionu, navodeći da su gubitak radnih mjesta i nezaposelnost izvjesni u cijelom svijetu i zapadni Balkan neće biti izuzetak, prenosi Fena.

Međunarodna organizacija rada predviđa da će u drugom kvartalu ove godine svijet izgubiti 195 miliona radnih mjesta. Najpogođeniji krizom su uslužni sektor, odnosno turističke agencije i tur operatori, te proizvodni sektor.

Procjenjuje se da je oko 1,25 milijardi radnika koji rade u ovim sektorima širom svijeta u naročito teškom položaju. Međutim, preduzeća koja se bave proizvodnjom i dalje imaju neke šanse da uhvate korak i ubrzaju kada ponovo počnu s radom. Upravo ovi sektori na zapadnom Balkanu čine važan udio u BDP-u i zaposlenosti.

Zvanični podaci za mart, pa čak i za dio aprila 2020. godine u regionu vjerovatno još uvijek nisu uspjeli snimiti cjelokupni uticaj krize u jeku.

Međutim, ovi podaci ukazuju na ogroman korak unazad, od čak nekoliko godina, čime se poništava sav napredak u borbi regiona protiv nezaposlenosti.

Na primjer, Crna Gora bilježi znatno povećanje broja nezaposlenih oko 3.000 od početka krize, što poništava pozitivan trend smanjenja nezaposlenosti koji se bilježio od decembra 2017. godine.

Na Kosovu je od 1. aprila 2020. godine broj novoregistrovanih nezaposlenih porastao na 7.000, a mnogi radnici koji su radili u inostranstvu su se vratili, što će također uticati na broj nezaposlenih.

Brojke loše statistike neprestano rastu u cijelom regionu, u svim sektorima, jer sve ekonomije bilježe slab, ali siguran rast broja nezaposlenih, čak i u okolnostima kad javni zavodi, odnosno službe za zapošljavanje ili rade od kuće ili fizički ne primaju klijente zbog mjera socijalnog distanciranja.

Iako još uvijek nema preciznih podataka da bi se stvorila slika o gubicima radnih mjesta, trendovi koji pokazuju brojke koje se brzo mijenjaju ukazuju na krizu velikih razmjera, koja će vjerovatno biti poznata tek kad se pandemija završi i kada se počnemo vraćati u normalno stanje, navedeno je u saopćenju RCC-a.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here