U sedam inspekcijskih nadzora na benzinskim pumpama deset prekršaja

Podnijeto 10 prekršajnih naloga u iznosu od  12.200 KM

4924

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama mjerodavnih tijela u BiH/FBiH, pa su tako federalni sanitarni inspektori od nedjelje, 15.3.2020. godine, zaključno s 10.4.2020. godine, na graničnim prijelazima izdali 24.743 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničeno kretanje/izolaciju na  14 dana.

Od donošenja naredbe Federalnog štaba civilne zaštite o uvođenju obavezne mjere karantina za sve osobe koje ulaze u BiH, federalni sanitarni inspektori su na graničnim prijelazima, a na osnovu popunjenih sanitarnih upitnika, uputili 254 osobe u prekograničnom prometu putnika u šatorski prostor, gdje ih, po izdavanju rješenja o karantinu od strane Federalnog ministarstva zdravstva, preuzimaju nadležni štabovi civilne zaštite i prevoze do mjesta određenog za karantin.

Nadzorima i mjerama je obuhvaćeno i 2.915 osoba, državljana BiH s prebivalištem u RS-u koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH i 301 osoba s prebivalištem na području Brčko Distrikta, BiH.

Po donošenju Odluke Vlade FBiH o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga od interesa za FBiH, kojom je određeno utvrđivanje marži u trgovini (kalkulativne cijene) za naftne derivate, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je i tokom jučerašnjeg dana obavljao inspekcijske nadzore benzinskih pumpi. Obavljeno je sedam inspekcijskih nadzora, te utvrđeno 10 prekršaja, što podrazumijeva podnošenje 10 prekršajnih naloga u iznosu od  12.200 KM. Od ukupnog broja kontrolisanih , dva subjekta nadzora nisu uskladila cijene s maržom propisanom  Odlukom Vlade FBiH.

Od 15.3. do 11.4.2020. godine na području Sarajevskog i Tuzlanskog kantona (od 23.3.2020. godine), obavljena su 193 inspekcijska i 163 kontrolna nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima. Utvrđeno je ukupno 197 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje ukupno 197 prekršajnih naloga u iznosu od 311.200 KM. Kod 163 subjekta nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here