Od proizvodnje automobila do proizvodnje medicinskih respiratora

Kretanje od proizvodnje automobila do respiratora u rekordnom roku rezultat je intenzivnog rada mnogih zaposlenika SEAT-a

44

Proizvodna linija za SEAT Leon u postrojenju Martorell gotovo je neprepoznatljiva. Danas se automobili više ne proizvode; umjesto toga, prave se automatizirani respiratori kao pomoć sa zdravstveni sistem usred krize COVID-19. Kretanje od proizvodnje automobila do respiratora u rekordnom roku rezultat je intenzivnog rada mnogih zaposlenika SEAT-a i vrlo snažne pokretačke snage: solidarnosti.

„Motivacija svih koji sudjeluju u ovom projektu je da pomoću našeg znanja možemo masovno proizvoditi opremu koja će nam spasiti živote“, objašnjava Nicolás Mora iz proizvodnog odjela SEAT Martorell.

Aktivnost je u toku svaki dan. Od početka situacije izazvane COVID-19, pokrenuto je nekoliko inicijativa u SEAT-u za borbu protiv širenja virusa. Konkretno, za proizvodnju materijala i uređaja koje traže velike bolnice, poput respiratora. Tim inženjera marljivo je počeo dizajnirati nekoliko prototipa, ukupno 13, sve dok se ne proizvede konačni model. Ključ leži u brisaču vjetrobranskog stakla. Projekt se oblikuje sa zupčanicima koji su napravljeni u SEAT-u, osovinama mjenjača i prilagođenim motorom brisača vjetrobranskog stakla. Cilj je bio napraviti respiratore najvišeg kvaliteta, a rezultat je OxyGEN. Dizajnirani u saradnji sa Protofy.XYZ, i sastavljaju se u objektima SEAT-a.

Transformisanje montažne linije. 150 zaposlenih iz različitih područja promijenilo je uobičajene radne jedinice, kako bi se kreirali respiratoriod dijelova koji pripadaju modelu SEAT Leon. “Upotreba montažnih linija koja proizvodi podokvire, dio automobila i njegovo prilagođavanje za kreiranje respiratora bio je ozbiljan i težak posao koji je obuhvatio mnoge oblasti kompanije, a sve to smo uspjeli uraditi u rekordnom roku od jedne sedmice”, kaže Sergio Arreciado iz oblasti Procesnog inženjeringa SEAT- a. Svaki respirator ima više od 80 elektroničkih i mehaničkih komponenti i podvrgava se glavnoj kontroli kvalitete koja podrazumijeva sterilizaciju ultraljubičastim svjetlom.

Kvalitet testiran. Respirator trenutno prolazi dugotrajno testiranje u sklopu procesa odobrenja. U međuvremenu, linija nastavlja s radom zahvaljujući mnogim zaposlenicima koji su neumorno radili na ovom projektu. „Upravo saznanje da smo pokušali pomoći spašavanje života čini sve ovo što smo radili vrijednim“, kaže Francesco Sabaté iz R&D u SEAT-u.

Zajednički napor. Rezultat ovog projekta bio je moguć zahvaljujući solidarnosti njegovih zaposlenika i suradnji mnogih kompanija i entiteta kojima se SEAT želi zahvaliti na njihovom sudjelovanju, posebno španskoj Agenciji za lijekove i zdravstvene proizvode.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here