Građani Bugojna pozvani da zasiju raspoložive poljoprivredne površine

Poziv je, upućen zbog trenutne situacije u Federaciji BiH i potrebe povećanja obima poljoprivredne proizvodnje, odnosno sigurnosti kada je prehrana stanovništva u pitanju.

31
Štetni organizmi poljoprivreda

Iz Službe za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu Općine Bugojno pozvali su poljoprivredne proizvođače, i građane koji imaju bašte da, u skladu sa svojim mogućnostima, obave sjetvu na svim raspoloživim površinama.

Poziv je, kako su naveli, upućen zbog trenutne situacije u Federaciji BiH i potrebe povećanja obima poljoprivredne proizvodnje, odnosno sigurnosti kada je prehrana stanovništva u pitanju.

“Federalno ministarstvo poljoprivrede će, u saradnji s resornim kantonalnim ministarstvom, putem općina obezbjediti sredstva za subvenciju troškova jesenje ili proljetne sjetve, a kriteriji će se naknadno utvrditi”,navodi se u obavijesti iz pomenute službe.

Sugerirano je poljoprivrednicima da sačuvaju račune za kupljena sjemena, sadni materijal, mineralna gnojiva i zaštitna sredstava za proizvodnju silažnog i merkantilnog kukuruza, heljde, povrća i drugih poljoprivrednih kultura.

Također, prilikom obavljanja poljoprivrednih radova, trebali bi primjenjivati zaštitne mjere kriznih štabova, donesene radi sprečavanja širenja koronavirusa.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here