Premijer Mario Nenadić: Firmama kojima je zabranjen rad platiti minimalac za mart za sve radnike

Bit će osigurane minimalne plate od 406 KM

146

U svom obraćanju javnosti na današnjoj zajedničkoj press konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo premijer KS Mario Nenadić je govorio o aktuelnim dešavanjima u Kantonu, te aktivnostima i odlukama Vlade usmjerenim na prevenciju i suzbijanje širenja zaraze koronavirusom, kao i podrške privredi. Kako je naveo premijer, prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo KS, do sada je testirano ukupno 391 osoba, a u posljednja 24 sata testirano je 70 osoba.

Naglasio je da je Vlada KS na Kolegiju danas razmatrala i informaciju koja se odnosi na zaštitu građana Kantona kojima zbog posljedica koronavirusa prijete otkazi. S ciljem što ravnomjernije raspodjele tereta i posljedica izazvanih koronavirusom Vlada KS je pripremila i priprema set kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera s ciljem pomoći privrednim subjektima u oživljavanju privrednih aktivnosti nakon pandemije koronavirusa. Aktivnosti se sprovode sa predstavnicima nadležnih institucija, Vlade F BiH, Grada i općina te predstavnicima reprezentativnih sindikata u javnom sektoru.

„Uvažavajući činjenicu da je najavljeno otpuštanje radnika u privatnom sektoru, Vlada KS je pripremila kratkoročnu mjeru s ciljem zaustavljanja otpuštanja radnika dok je na snazi proglašeno stanje prirodne nesreće. Prva mjera usmjerena je na zadržavanje radnika na postojećim radnim mjestima, koja kaže da svim privrednim subjektima na području KS-a kojima je odlukama štabova civilne zaštite zabranjen rad, a koji su zadržali broj radnika na dan 31.03.2020. godine u odnosu na prethodni mjesec uz ispunjenje obaveza po osnovu javnih prihoda, prema evidenciji Porezne uprave F BiH, osim onih radnika kojima je istakao ugovor o radu ili su sporazumno prekinuli radni odnos sa poslodavcem, obezbijediti sredstva za isplate plata za mjesec mart 2020. godine do visine minimalne plate definirane Općim kolektivnim ugovorom u iznosu od 406 KM, u zavisnosti od perioda trajanja zabrane obavljanja djelatnosti“, istakao je premijer i dodao da je riječ o kratkoročnoj mjeri za mjesec mart kojom se želi pomoći i privrednicima i radnicima, a koja će se najvjerovatnije se morati ponoviti i u aprilu mjesecu.

„Skupa sa pobrojanim, sa saradnicima razvijamo i srednjoročne i dugoročne mjere. One su vezane za pitanje rebalansa Budžeta i suspenziji određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta, o čemu će biti više riječi u narednim danima“, dodao je premijer Nenadić. Rekao je da čekaju i sutrašnja rješenja od Vlade F BiH, nakon čega će Vlada KS moći odlučnije da donosi nove mjere.

Ovom prilikom premijer je naveo i da je Vlada tokom mjeseca marta osigurala i dodjelu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 50 KM za socijalno najugroženije porodice, a u pripremi je i odluka o povećanju osnovice za socijalna davanja u KS-u sa 660 na 700 KM, čime će se ona povećati već za mjesec april pa dalje. Također je osigurana nesmetana isplata redovnih mjesečnih naknada preko Službe za zapošljavanje za sve korisnike.

Premijer je također rekao da će sa strukom biti razmatrani zahtjevi građana koji se tiču osiguranja određenih perioda za kretanje mlađih od 18 i starijih od 65 godina, kao i da li će te inicijative biti upućene prema Federalnom kriznom štabu čijom je naredbom zabranjeno kretanje za pomenute skupine građana.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here