Sarajevo Taxi: 100 taksista na raspolaganju najugroženijim stanovnicima

Članovi Udruženja „Sarajevo-taxi“ svakodnevno će prevoziti volontere Crvenog križa koji će najugroženijim kategorijama stanovnika pomagati u obavljaju neophodnih aktivnosti.

84

Udruženje Sarajevo Taxi se odazvalo pozivu načelnika općine Centar, dr. Nedžada Ajnadžića i formiralo je 20 timova po 5 ljudi koji će biti stavljeni na raspolaganje za pomoć najugroženijoj kategoriji stanovništva.
Ukupno 100 vozača je stavljeno na raspolaganje Civilnoj zaštiti Općine Centar, koje će formirati punktove u mjesnim zajednicama, odakle će se koordinirati sa Civilnom zaštitom i ekipama Crvenog Križa, kako bi pomoglo u dostavi hrane, lijekova i potreba transporta za najugroženiji dio stanovništva.

 “ Formirali smo 20 timova “Sarajevo tax-ija” koji su se stavili na raspolaganje načelniku. Smatramo da je naša dužnost i obaveza da se odazovemo u ovim teškim trenucima. Mi smo herojsko udruženje koje je stalo u odbranu BiH kada je bilo najpotrebnije, uvijek ćemo biti na usluzi. Specijalni timovi u saradnji s Crvenim križom dostavljat će hranu i lijekove građanima kojima je to neophodno. Svi taksisti prate situaciju i stoje na raspolaganju. Pratimo izjave i upute koje izdaje Ministarstvo sigurnosti BiH i Civilna zaštita. Na raspolaganju smo svima kojima možemo pomoći”, kazao je predsjednik Udruženja Sarajevo Taxi, Enver Suljagić.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, sa dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Centar Sulejmanom Haljevac i sa ostalim saradnicima danas je obišao članove Udruženja „Sarajevo-taxi“ i volontere Crvenog križa koji su stavljeni na raspolaganje Civilnoj zaštiti Općine Centar, te im dodijelio zaštitnu opremu (maske, rukavice, vizire i prsluke).

Pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasmina Fazlić je pojasnila da će članovi Udruženja „Sarajevo-taxi“ svakodnevno prevoziti volontere Crvenog križa koji će najugroženijim kategorijama stanovnika pomagati u obavljaju neophodnih aktivnosti.

“S obzirom da je Federalni štab civilne zaštite donio naredbu kojom se zabranjuje kretanje osobama preko 65 godina starosti, a veliki broj naših starijih sugrađana svakodnevno upućuje pozive lokalnoj zajednici, donijeli smo odluku da angažujemo Udruženje „Sarajevo-taxi“ i Crveni križ Općine Centar koji će za potrebe naših starijih sugrađana obavljati nabavku neophodnih potrepština, podizanje lijekova iz apoteka, plaćanje računa i slično. Ove aktivnosti će se provoditi u saradnji sa sekretarima mjesnih zajednica koji će primati pozive naših sugrađana i evidentirati njihove potrebe. Pozivi će se primati svakodnevno u određenom vremenskom periodu na 13 punkotva koji će biti smješteni u prostorijama mjesnih zajednica, nakon čega će volonteri Crvenog križa Općine Centar u vozilima Udruženja „Sarajevo-taxi“ odlaziti na adrese kako bi izvršili usluge koje su građani tražili a najkasnije do 17 sati”, kazala je Fazlić.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da Općina Centar čini maksimalne napore da obezbijedi pomoć za sve građane kojima je to potrebno.

U ovakvim trenutcima moramo raditi svi zajedno, učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo i sebe i druge”, poručio je Ajnadžić.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here