Potražnja gotovo iscrpila kapacitete vodećeg proizvođača zaštitnih rukavica

Top Glove proizvela je gotovo petinu zaštitnih rukavica koje se trenutno koriste u svijetu, a  upozorila je da potražnja nadmašuje njezine proizvodne kapacitete.

40

Malezijska kompanija Top Glove upozorila je u nedjelju da bi moglo doći do nestašice zaštitnih rukavica zbog eksplozije potražnje iz Evrope i SAD-a na valu panike potaknute širenjem koronavirusa.

Top Glove proizvela je gotovo petinu zaštitnih rukavica koje se trenutno koriste u svijetu, a  upozorila je da potražnja nadmašuje njezine proizvodne kapacitete.

Kako bi se nosila s poplavom narudžbi, kompanija je produžila rokove isporuke, kazao je u petak u razgovoru za Reuters izvršni predsjedavajući upravnog odbora Lim Wee Chai.

Rok isporuke pomaknut je s 30 na 150 dana.

U proteklih nekoliko sedmica broj narudžbi, uglavnom iz Evrope i SAD-a, bio je gotovo dvostruko veći od proizvodnih kapaciteta, naveo je Lim.

Top Glove može dnevno proizvesti 200 miliona rukavica od prirodne i sintetičke gume.

“Neki klijenti naručuju iz panike; obično naručuju 10 kontejnera mjesečno, a sada su odjednom povećali narudžbe na 20 kontejnera.Definitivno vlada nestašica. Klijenti naručuju dvostruko više (rukavica), mi možemo povećati isporuku samo 20 posto, što znači da se ne može pokriti oko 50 do 80 posto potražnje”, objasnio je čelnik malezijske kompanije.

Neuobičajena navala na rukavice mogla bi potrajati još tri mjeseca, iako se očekuje da će priliv narudžbi ostati snažan i do devet mjeseci unatoč naznakama slabljenja potražnje u Aziji, procjenjuje Lim.

Kompanija vodi računa o tome da se dodatne rukavice pravedno raspodjeljuju među klijentima.

“Upravljamo količinom, ograničavamo koliko rukavica svaki klijent može kupiti. Prisiljeni smo tako postupati, iako je to za nas sladak problem“, dodaje.

Kompanija po njegovim riječima svake sedmice instalira nove strojeve i mogla bi povećati proizvodnju čak 30 posto.

Top Glove je u ovom mjesecu povećao iskorištenost proizvodnih kapaciteta za 10 postotnih bodova, na 95 posto, i očekuje da se će se približiti maksimumu u aprilu.

Ubrzano pokušavaju zaposliti još hiljadu radnika kako bi držali korak s potražnjom. Obično zapošljavaju radnike iz Nepala ali im je ta opcija sada blokirana zbog ograničenja putovanja pa su u potrazi za radnicima u “vlastitom dvorištu”.

U Top Gloveu naglašavaju da je njihov lanac nabave diverzificiran i uvjereni su da u sljedećim sedmicama neće imati problema s pribavljanjem sirovina.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here