Rosneft kreće u realizaciju najvećeg naftaškog projekta na svijetu

Riječ je o projektu vrijednosti 150 milijardi dolara koji će otvoriti 100.000 novih radnih mjesta.

89

Dvojica bliskih saradnika, Vladimir Putin predsjednik Ruske Federacije  i Igor Sečin,izvršni direktor naftne kompanije Rosneft, čija saradnja traje decenijama sastali su se u Kremlju, a među prioritetima sastanka je bio Arktik, tačnije naftni projekat Vostok.

Sechin je sarađivao s Putinom još od devedesetih godina i smatra se jednim od najmoćnijih i najuticajnijih ljudi u državi.Njegova državna kompanija Rosneft planiraeksploatirati ogromne rezerve nafte ispod tundre na sjeveru Uralskog regiona i izvoziti preko projektovane luke na poluostrvu Tajmir. Biće to najveći naftni projekat u modernoj naftaškoj historiji, istaknuo je Sečin u razgovoru sa Putinom, piše The Moscow Times.

Gradnja infrastrukture

Prema riječima šefa Rosnefta, projekat Vostokkojizahtjeva 150 milijardi dolara investicija, podrazumijeva gradnju 15 novih industrijskih naselja, dva aerodroma, luke na moru, oko 800 kilometara novog naftovoda, 3.500 kilometara novih električnih vodova i 2.000 megavata električnih kapaciteta.Također, će stvoriti 100.000 novih radnih mjesta i povećati nacionalni BDP Rusije za dva posto.

„Projekat se zasniva na razvoju nekoliko naftnih polja, od kojih su barem tri u oblasti Vankor. Novi naftovodi i projektovani lučki terminal omogućit će partnerima da izvoze, kako se procenjuje, 25 miliona tona nafte godišnje preko Sjeverne morske rute.

Taj naftovod je također projektovan da prenosi naftu iz Pajake, sa polja lociranih duž rijeke Jenisej. Do 2030. godine, ukupno 100 miliona tona nafte može se izvesti tim naftovodom preko nove luke u Tajmiru. Za potrebe tog projekta treba  se sagraditi flota ledolomaca klase Ark7“, rekao je ranije Sečin.

Rosneft je posljednjih godina aktivno sarađivao s indijskim partnerima, a ministar za naftu i prirodni plin te zemlje Shri Dharmendra Pradhan prošlog mjeseca potvrdio je da će indijske kompanije učestvovati u Vostok Oil-u.

„Pored indijskih partnera, učestvovat će i zapadne kompanije“, rekao je Sečin Putinu.

Lider naftne kompanije ima podršku koja mu je potrebna iz Kremlja. Novo rusko zakonodavstvo utire put masovnim ulaganjima u Arktik, kao i još nekoliko ogromnih naftnih investicija u regionu. Rosneft i drugi proizvođači nafte dobit će veliko smanjenje poreza koja će pokriti troškove razvoja projekata.

Putin se pojavio pun hvale za Sečinovu novu inicijativu, istaknuvši da je projekat  zaista vrlo velik ivrlo obećavajući.

„To uključuje jačanje nacionalnog BDP-a i povećanje pošiljki sjevernim morskim putem, te naravno jačanje ruskih pozicija na Arktik,” kazao je Putin, te istovremeno, izrazio određenu rezervu

Novo zakonodavstvo

Rusko ministarstvo za razvoj Dalekog Istoka i Arktika pripremilo je nove zakone. Prema Ministarstvu, velika smanjenja poreza koja su uključena u novo zakonodavstvo otvorit će put za niz novih velikih naftnih i gasnih projekata u regiji. Projekti će u konačnici omogućiti ubrzavanje pošiljaka na Sjevernom morskom putu, tvrde izMinistarstva.„Novi projekti vjerovatno će se razviti i u blizini obale i na kopnu, a ukupna investicija doseže i do 14,7 biliona rubalja (231 milijardi dolara), kaže ministar za razvoj Dalekog Istoka i Arktika Aleksandar Kozlov.To uključuje tri nova  projekta u blizini obale čija cijena iznosi 1,77 biliona rubalja (27,6 milijardi USD), saopćeno je iz Ministarstva.Ovim projektima bit će dodijeljena stopa poreza na proizvodnju nafte od pet posto za prvih 15 godina.Također, petrohemijskim projektima u regiji dat će se veliki poticaji. Prema Kozlovim riječima, novi nulti postotak poreza na vađenje minerala rezultirat će razvojem tri petrohemijska projekta u regiji s investicijama u ukupnom iznosu od 2,9 biliona rubalja (46 milijardi dolara).Kompanija za prirodni plin Gazprom vjerojatno će biti pokretačka snaga u petrohemijskim projektima. Državna kompanija već planira izgradnju gigantskog petrohemijskog postrojenja u Bovenenkovu, čvorištu kompanije na poluotoku Jamal. Kompanija će moći proizvesti oko tri miliona tona proizvoda od plastike polietilena i polipropilena godišnje. Ruska vlada želi intenzivirati istraživanje nafte u istočnim arktičkim regijama zemlje, gdje će uvesti nulti nivo poreza na ekstrakciju za 12 prvih godina novih projekata. “Kao rezultat, dobijamo tri nova ogromna naftna polja sa oko 10 biliona rubalja (157 milijardi dolara) ulaganja”, rekao je Kozlov. Projekti planirani na istočnom Artiku, uključuju​​Rosneftove planove za naftu Vostok, polja u regiji Vankor i izvoz nafte novim cjevovodom do poluotoka Tajmer.Promet i razvoj infrastrukture, također, su uključeni u novo zakonodavstvo. Kompanije koje grade nove morske luke u regiji neće biti oporezovane na period od 10 godina. Brodarske kompanije koje posluju u regiji neće imati PDV na pošiljke izvozne robe i ledolomačke usluge.

Sjeverni morski put

Na pozadini novih projekata leži želja Kremlja za povećanjem pošiljaka Sjevernim morskim putem(Northern Sea Route-NSR). Vladimir Putin je u maju 2018. godine arktičku brodsku rutu pretvorio u nacionalni prioritet i zatražio ukupno 80 miliona tona godišnjih pošiljki na toj ruti do 2024. godine. Ruski premijer Dmitrij Medvedev odobrio je razvojni plan zemlje za Sjeverni morski put. Dokument, koji je u izradi već neko vrijeme, Medvedev je potpisao 21. decembra, a na vladinoj web stranici objavljen 30. decembra. Smatralo se da je od velike važnosti to što je odobren i potpisan prije kraja 2019. Državna nuklearna kompanija Rosatom, koja ima ključne interese na Sjevernom morskom putu, stoji iza razvoja plana.

Ruska vlada i njene agencije i državne kompanije žure s ispunjenjem ciljeva za udaljenu rutu Arktičkog mora. Plan pokriva širok spektar prioriteta, od razvoja infrastrukture i izgradnje novih brodova do preslikavanja prirodnih resursa i pokretanja novih satelita i meteorološke opreme. Do aprila 2020. godine treba usvojiti regionalni program geoloških istraživanja, a do juna trebaju se donijeti ključne odluke o razvoju željezničke pruge do Sabette, morske luke i terminala za likvidirani prirodni plin (LNG) na sjevernoj obali poluotoka Yamal.

Rusiji je potreban masivan razvoj prirodnih resursa da bi ispunio svoje ambicije na arktičkoj ruti, a uključeno je i nekoliko najvećih kompanija u zemlji. Među njima su naftne i plinske kompanije Novatek, Gazprom Neft, Rosneft i Nezavisne naftne kompanije.

Novi su brodovi dio plana. Do 2035. godine trebalo bi biti izgrađeno oko 40 novih plovila, uključujući nekoliko nuklearnih ledolomaca. Pored pet ledolomaca, zemlja će izgraditi i tri broda Lider klase, od kojih će prvi biti spreman za rad u decembru 2027. Drugi i treći brod trebali bi biti spremni krajem 2030. i 2032. godine. Do decembra 2022. vlada će odlučiti hoće li nastaviti s planiranjem željezničke pruge Belkomur između Arhangelska, Siktivkara i Perma, kao i linije od Sosnogorsk do Indige na obali Pečora mora.

Do sredine 2024. godine treba se donijeti ključne odluke o razvoju željezničke veze preko rijeke Ob od Salekharda do Labitnangija, pa sve do Nadima i Novog Urengoja. Četiri regionalne aerodrome, u Amdermi, Peveku, Čerskiju i Keperveemu, trebale bi pokrenuti put.

 

 

PREKOMirela Haskić-Suša
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here