Predložen set mjera za podršku privrednicima Općine Centar

U saradnji s vladama FBiH i Kantona Sarajevo Općina će učestvovati u iznalaženju sredstava za plaćanje doprinosa poslodavcima za radnike koji nisu dobili otkaz u periodu dok traje stanje prirodne i druge nesreće. 

46

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić prezentirao je, na današnjem sastanku sa Timom za koordinaciju, prijedlog mjera u funkciji podrške privredi, odnosno privrednicima na području općine Centar, u vremenu trajanja pandemije koronavirusa.

Načelnik Ajnadžić utvrdio je prijedlog mjera koje podrazumijevaju smanjenje zakupnine zakupcima poslovnih prostorija u vlasništvu Općine Centar i to zakupcima kojima je zbog pandemije koronavirusa zabranjeno obavljanje registrovane djelatnosti,  a korisnike javnih površina u općini Centar osloboditi naknade plaćanja za maj i juni.

Općina Centar je zaključila ugovore o subvencioniranju kamate za privrednike s područja općine Centar sa BBI bankom. S tim u vezi, BBI banci će biti upućen dopis za odgodu otplate rata kredita po tom osnovu za vrijeme dok traje pandemija koronavirusa.

Razmotriće se i mogućnost realizacije nove kreditne linije s nekom od komercijalnih banaka, na način da Općina subvencionira kamatu, a sredstva bi se koristila za pomoć privrednicima u sanaciji posljedica proglašenja stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane koronavirusom (COVID – 19).

Kako se navodi u prijedlogu mjera, Općina Centar je zaključila ugovore o novčanoj podršci startup biznisima i jedna od obaveza nosilaca startup biznisa je dostava izvještaja o utrošenim sredstvima u roku od šest mjeseci.

Općina će, navodi se, obavijestiti nosioce startup biznisa i korisnike sredstava, po tom osnovu, o pomjeranju rokova za dostavu navedenih izvještaja.

U saradnji s vladama FBiH i Kantona Sarajevo Općina će učestvovati u iznalaženju sredstava za plaćanje doprinosa poslodavcima za radnike koji nisu dobili otkaz u periodu dok traje stanje prirodne i druge nesreće. 

Istu mjeru, kao prema zakupcima poslovnih prostora, Općina će provesti i za zakupce zemljišta na lokalitetu Pijace ‘Sirano’.

Općina će podržati sve poljoprivredne proizvođače u općini Centar u smislu nabavke sjemenskog i sadnog materijala, te vještačkog i stajskog gnojiva, te nabaviti nove plastenike za građane koji raspolažu poljoprivednim zemljištem.

“Navedeni prijedlog mjera načelnik će uputiti na razmatranje i usvajanje Općinskom vijeću, a nakon što se privredni subjekti, stručne asocijacije i građani izjasne i dostave Općini prijedloge u vezi s tim mjerama. Svi prijedlozi i sugestije mogu se dostaviti do ponedjeljka, 6. aprila 2020. godine na mail munevera.hodzic@centar.ba. S obzirom da je veliki broj privrednih subjekata kojima je zabranjen rad, načelnik upućuje apel vlasnicima najvećih tržnih centara BBI, Unitic, Alta i Sarajevo City Centar i drugim da iskažu solidarnost, u teškom vremenu, sa privrednicima maksimalno mogućim umanjenjima zakupnina za poslovne prostore da bi se sačuvao biznis i omogućio što brži oporavak privrednih subjekata u vremenu nakon prestanka pandemije koronavirusa”, navode iz Općine Centar.  

Na današnjem sastanku načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića sa Timom za koordinaciju razmatrana je aktuelna situacija na području općine Centar u vezi s provođenjem mjera podrške socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, nabavkom prehrambenih i higijenskih potrepština, lijekova za građane koji ne mogu napuštati svoje domove, kao i aktivnostima preduzeća na održavanju komunalne higijene i dezinfekcije javnih površina, kao i drugim pitanjima iz nadležnosti Općine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here