Firma Gebrüder Weiss zadržala trend rasta

Kompanija u 2019. godini bilježi rast prometa, zaposlenih, a postavila je i nove prekretnice u proizvodnji alternativne energije i razvoju održivih transportnih rješenja.

61

Gebrüder Weiss se osvrće na uspješnu 2019. godinu. Internacionalna transportno-logistička kompanija dodatno je izgradila svoju tržišnu poziciju u Evropi, SAD-u i Aziji i ponovo investirala u svoje logističke resurse, opremu i digitalizaciju procesa. Sa povećanjem od dva posto, kompanija je u prošloj poslovnoj godini ostvarila preliminarni neto promet od 1,7 milijardi eura (2018.: 1,67 milijardi eura).

„2019. bila je dobra godina. Usprkos otežanim uslovima, ostvarili smo pozitivan razvoj u svim segmentima poslovanja i uspješno iskoristili nove tehnologije za povećanje koristi svojim kupcima i efikasnije procese. Posebno nas raduje potražnja u segmentu Home Delivery oblasti gdje smo imali dvocifreni rast”, zaključuje Wolfram Senger-Weiss, predsjednik upravnog odbora kompanije Gebrüder Weiss.

Također je povećan i koeficijent vlastitog kapitala koji sada iznosi više od  60 posto, što potvrđuje visoku finansijsku stabilnost kompanije (2018.: 58 posto). 

Pozitivni razvoji u svim segmentima poslovanja


Sa konsolidovanim prometom od 1,15 milijardi eura, oblast kopnenog saobraćaja i logistike je  povećala promet za 2,1 posto u odnosu na prošlu godinu (2018.: 1,12 milijardi eura). Važan pokretač je rastuća potražnja u području Home Delivery: Oko 1,1 milion bijele tehnike, namještaja i TV uređaja dostavljeno je krajnjim kupcima u Austriji i istočnoj Evropi. Sa 385.000 pošiljki u Austriji preduzeće je ponovo potvrdilo svoju vodeću poziciju na tržištu (2018.: 335.000).

Također je poraslo i područje vazdušnog i pomorskog transporta za 1,3 posto na 380 miliona eura. Napeta tržišna situacija u vazdušnom transportu kompenzovana je povećanjem količine pošiljki u pomorskom. Na osnovu uspostavljene strukture kompanije Gebrüder Weiss u prekookeanskim zemljama, kompanija je ostvarila rast u transpacifičkim i transatlantskim transportima  te dodatno povećala svoj tržišni udio u SAD-u.

Firma DPD Austria, čiji je partner Gebrüder Weiss paketna služba, ponovo je ojačala svoju tržišnu poziciju kao najveća privatna paketna služba u Austriji: Sistem DPD Austria ukupno je prevezao 53 miliona paketa, što čini povećanje od oko tri posto u poređenju sa prošlom godinom.

Logistika kao odlučujući faktor konkurentnosti

„Logistika postaje za naše kupce sve više presudan faktor konkurentnosti. U lancima dodane vrijednosti i njihovim procesima postoji mnogo potencijala za optimizaciju, koji analiziramo zajedno sa našim kupcima i razvijamo odgovarajuća rješenja”, kaže Wolfram Senger-Weiss. Tehničku osnovu za to predstavljaju softverska rješenja poput praćenja pošiljki, digitalno mjerenje tereta, korištenje umjetne inteligencije u planiranju transporta ili navođenje očekivanog vremena dolaska (ETA). „Od transparentnosti u procesu dostave profitiraju uglavnom primaoci, a samim tim i kupci naših kupaca. Iako zaposlenici imaju podršku digitalnih alata, logistika ipak ostaje tzv. people’s business”, govori Wolfram Senger-Weiss.

Logistika nije samo investirala u digitalnu, nego i u fizičku infrastrukturu. U Hrvatskoj je dosadašnja filijala u Zagrebu zamjenjena modernim logističkim terminalom, a najveća Gebrüder Weiss poslovnica u Beču  proširena sa još jednom pretovarnom halom. Osim toga Gebrüder Weiss je nastavio da se fokusira i dalje na svoj razvoj duž Puta svile: U Gruziji je otvoren prošireni logistički centar u Tbilisiju, u centralnoj Aziji je prisutnost povećana novom poslovnicom u Uzbekistanu. Ukupni obim investicija u prošloj godini iznosio je 51 milion eura.

Odlična obuka uposlenika

Ukupan broj zaposlenih (sa ekvivalentom punog radnog vremena) je porastao, u poređenju sa prošlom godinom za 2,4 posto, na ukupno oko 7.300 uposlenika (2018.: 7.100). Sistem obuke početnika je već više puta i nagrađivan. Obuka je centralna komponenta zapošljavanja stručnog kadra firme Gebrüder Weiss u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj a sada i u Srbiji. Trenutno se, ukupno, 264 mladih nalazi na edukaciji u kompaniji Gebrüder Weiss.

 Održiva logistička rješenja u fokusu

Logistička kompanija je postavila je i nove prekretnice u proizvodnji alternativne energije i razvoju održivih transportnih rješenja: sa solarnim postrojenjem veličine 21.500 kvadratnih metara u Beču, Gebrüder Weiss od početka 2019. generiše oko 2,4 miliona kilovat sati struje godišnje. Zajedno sa fotonaponskim postrojenjima na pet lokacija se godišnje proizvede više od tri miliona kilovat sati struje samo kroz solarnu energiju.

Na lokacijama u Austriji, Njemačkoj i Srbiji vozni park je proširen dodatnim kamionima na plin. Uz to se od kraja 2018. u regiji Beča koriste kamioni koji su u potpunosti na električni pogon. Testiranje rada teretnih vozila na vodonik planiran je za ovu godinu u Švicarskoj.

Pored društvene odgovornosti u području održivosti, Wolfram Senger-Weiss vidi važan cilj za budućnost branše u tome da se poveća osnovni značaj logistike u društvenoj percepciji: „Logistička branša je inovativna i raznovrsna. Za razliku od proizvodne ekonomije ovu uslugu društvo često ne percipira. Posredovanje važne uloge logistike u lancima dodane vrijednosti sve do krajnjeg potrošača – to mora da bude naš cilj.”

 Najnovije informacije o utjecaju koronavirusa (COVID-19) na logistiku mogu se naći na web stranici: www.gw-world.com

Uprava Gebrüder Weiss (sa lijeva) Jürgen Bauer, Wolfram Senger-Weiss (Predsjednik), Lothar Thoma i Peter Kloiber (izvor: Gebrüder Weiss / Göran Gnaudschun).
Wolfram Senger-Weiss, Predsjednik uprave Gebrüder Weiss (Izvor: Gebrüder Weiss / Göran Gnaudschun).
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here