Evropska komisija najavljuje trajnije proizvode

Evropska komisija je predstavila novi akcijski plan za kružnu privredu, što je jedan od ključnih elemenata Evropskog zelenog plana, nove evropske strategije za privredni rast.

30

Evropska komisija će predložiti zakone kojima želi osigurati da proizvodi na jedinstvenom tržištu duže traju,da se lakše mogu ponovno koristiti, popraviti i reciklirati.

Komisija je predstavila novi akcijski plan za kružnu privredu, što je jedan od ključnih elemenata Evropskog zelenog plana, nove evropske strategije za privredni rast.

Akcijskim planom se želi postići da održivost proizvoda postane norma u Evropskoj uniji.

“Komisija će predložiti zakone o politici održivih proizvoda, kako bi se osiguralo da proizvodi na tržištu EU-a duže traju, da se lakše mogu ponovno koristiti i reciklirati te da se što je moguće više koriste reciklirani materijali umjesto primarnih sirovina. Jednokratna upotreba bit će ograničena, prerano zastarijevanje uklonjeno i uništavanje neprodanih trajnih proizvoda zabranjeno”, saopćeno je iz Evropske komisije.

Potrošačima će se omogućiti pristup pouzdanim informacijama o mogućnosti popravka i trajnosti proizvoda kako bi im se pomoglo da donose ekološki održive odluke.

Komisija vidi veliki potencijal za produženje trajnosti i popravljivosti naročito u sektoru elektroničkih proizvoda.

Isto vrijedi i za tekstil, gdje se samo jedan posto proizvoda trenutno reciklira.

Evropska privreda  danas je u velikoj mjeri linearna, samo 12 posto sekundarnih sirovina ponovno se vraća u proizvodnju.

“Puno proizvoda se previše lako kvari, ne mogu se ponovno koristiti, popraviti ili reciklirati”, izjavio je izvršni potredsjednik EK-a Frans Timmermans.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here