Larson: USAID je posvećen razvoju fiskalnog sektora u BiH

Porezna uprava FBiH je uz jaku informatičku podršku u velikoj mjeri među ostalim unaprijedila informacione sisteme

56
USAID

Pod motom „Jačanje fiskalnog planiranja, discipline i transparentnosti“ danas je u Sarajevu obilježen završetak USAID-ovog Projekta reforme fiskalnog sektora (FAR).

U proteklih više od pet godina uspješne saradnje i rada USAID-ovog Projekta reforme fiskalnog sektora i partnera u javnom sektoru, ostvareni su rezultati koji će biti od koristi kako za privatni sektor, tako i za institucije u Bosni i Hercegovini.

Kent Larson, uime Misije USAID-a u BiH, istakao je ovom prilikom kako se kroz ovaj projekt pokazuje kako razvijeniji fiskalni sektor može olakšati život građana u BiH.

“Svi građani Federacije BiH sada imaju mogućnost da putem interneta provjere da li su poslodavci uplatili njihove doprinose. U Republici Srpskoj preduzeća sada sve svoje direktne poreze podnose samo putem interneta”, izdvojio je Larson neka od dostignuća ovog projekta.

Također su, kako je istaknuto na svečanosti, kapaciteti ministarstava finansija Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko Distrikta i Kantona Sarajevo za korištenje fiskalnih modela za pouzdano predviđanje rezultata i efekata izmjena fiskalne politike značajno unaprijeđeni kroz izradu modela, te obuku za njihovo korištenje.  Ti modeli u kombinaciji sa modelima za predviđanje prihoda  budžeta im omogućavaju mjerenje i ocjenu utjecaja predloženih izmjena na poreske obveznike, korisnike socijalnih davanja i javne prihode. Kao direktni rezultat pomoći USAID-ovog Projekta reforme fiskalnog sektora, ministarstva finansija sada imaju sposobnost samostalnog korištenja i modifikacije tih modela.

Navedeno je da je u Federaciji BiH početkom ovog mjeseca Vlada FBiH uputila u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o jedinstvenom registru taksi i naknada.

Također, u Federaciji BiH su svi bankovni računi poslovnih subjekata uvezani u jedinstveni registar računa Finansijsko-informatičke agencije. Time se unapređuje mogućnost prinudne naplate i značajno smanjuje mogućnost utaje.

Porezna uprava FBiH je uz jaku informatičku podršku u velikoj mjeri među ostalim unaprijedila informacione sisteme za praćenje neprijavljivanja i uplate poreza  i doprinosa od poslovnih subjekata.

Među najvažnijim rezultatima projketa FAR je i to da svih deset kantona u FBiH imaju vrhunske i održive informacione sisteme za planiranje kantonalnog budžeta, a kvalitet podataka i konsolidacija su značajno unaprijeđeni. Također, 42 općine u FBiH sada imaju moderne trezorske sisteme  kojima je unaprijeđena transparentnost potrošnje općinskih javnih prihoda.

USAID-ov projekt FAR  je počeo u septembru 2014. godine, a zvanično završava u martu ove godine. Na svečanosti je istaknuto da se USAID-ov rad i tehnička pomoć nastavlju, te da je USAID trenutno u naprednoj fazi planiranja nastavka projekta pružanja pomoći fiskalnom sektoru, čiji je početak planiran u drugoj polovini ove godine.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here