Tema broja javne nabavke: Izuzeća preširoko postavljena u Nacrtu zakona

Na naše pitanje kakav je stav Ministarstva  o aktuelnom Zakonu i postoji li potreba za njegovim izmjenama, ističu da mogu samo konstatovati činjenice koje je praksa pokazala, a to je da postojeći Zakon ima svoje manjkavosti

70
Javne nabavke

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine u proceduri davanja mišljenja, koja je propisana Poslovnikom o radu Vijeća ministara BiH, dalo je svoje mišljenje na Prijedlog zakona o javnim nabavkama, tvrde iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

„Imajući u vidu da su predložena određena zakonska rješenja, koja bi, ukoliko bi zakon bio usvojen u predloženom tekstu, imala značajne implikacije po budžet institucija BiH, u mišljenju su zatražena dodatna pojašnjenja. U tom smislu, zatraženo je više informacija na osnovu kojih bismo stekli dovoljna uvjerenja, da će zakon biti provodiv i kako bismo sa sigurnošću mogli utvrditi kolika su buduća opterećenja budžeta u slučaju usvajanja ovog zakona“, navode iz Ministarstva.

Na naše pitanje kakav je stav Ministarstva  o aktuelnom Zakonu i postoji li potreba za njegovim izmjenama, ističu da mogu samo konstatovati činjenice koje je praksa pokazala, a to je da postojeći Zakon ima svoje manjkavosti, te je neophodno raditi na unapređenju zakonskih rješenja.

„Predloženi Nacrt zakona, prema našem  mišljenju predstavlja dobru polaznu osnovu, ali zbog mnogih nedorečenosti u tekstu, cijenimo da treba uložiti dodatne napore kako bi BiH imala kvalitetnu zakonsku osnovu za provođenje postupaka javnih nabavki“, navode iz Ministarstva .

Na pitanje, koje članove Zakona treba mijenjati ističu da su se konkretne primjedbe  Ministarstva  na predloženi Nacrt zakona odnosile su se na izuzeća od primjene Zakona.

„Izuzeća su bila preširoko postavljena, čime se smisao zakona dovodi u pitanje, a time i proces Reforme javne uprave (a poznato je da Zakon o javnim nabavkama predstavlja jedan od stubava ove reforme). Primjedbe su se odnosile i na predloženi inspekcijski nadzor, kao novu nadležnost Agencije. U tom smislu, zatražena je detaljna projekcija potrebnih finansijskih sredstava za vršenje ove nadležnosti, ali je dato i uputstvo Agenciji da izvrši konsultacije sa Ministarstvom pravde BiH u smislu usklađivanja odredbi koji regulišu rad inspekcije sa zajedničkim odredbama o inspekcijskom nadzoru koji su propisani Zakonom o upravi“, kažu iz Ministarstva.

Na pitanje da li je Ministarstvo pokretalo inicijative u okviru Vijeća ministara BiH o potrebi izmjena Zakona o javnim nabavkama BiH , rečeno nam je da nisu nosioci aktivnosti za izradu ovog Zakona, već je za predlaganje ovog zakona nadležna Agencija za javne nabavke.

„Naša institucija u proceduri davanja mišljenja na Nacrt zakona daje svoje primjedbe i sugestije, što je učinjeno i ovog puta. Međutim, u odnosu na naše sugestije od Agencije nismo dobili dodatna obrazloženja niti uporedne analize“, kažu iz Ministarstva.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here