Turistička promocija Hercegovine kroz cestovni biciklizam

Ove godine prezentirat će se južni dio Hercegovine, odnosno staza "Franciskana", po kojoj ovogodišnji događaj i nosi ime.

20
Biciklizam

Nakon prošlogodišnjeg prvijenca i okupljanja više od 50 učesnika iz BiH i zemalja regije, i ove će se godine održati događaj “Upoznaj Hercegovinu” i još jednom prezentirati njezini turistički potencijali.

Ove godine prezentirat će se južni dio Hercegovine, odnosno staza “Franciskana”, po kojoj ovogodišnji događaj i nosi ime.

“Franciskana je jedna izvrsna cikloturistička staza, koja je idejno nastala kroz projekt ‘Cycling Rural’, a cilj je uvezivanje svih franjevačkih samostana i muzeja u Hercegovini, od čega i dolazi i njeno prigodno ime”, kaže Toni Zorić, organizator događaja.

U svojoj dužini od 460 kilometara ova staza prezentira ne samo franjevačke samostane i muzeje, već kompletnu turističku ponudu i atrakcije na toj dionici, kao i ruralni turizam ove zemlje, jer u potpunosti izbjegava glavne saobraćajnice, kako bi se cikloturisti kretali kroz sela, naselja, poljoprivredna gazdinstva i na najbolji način upoznali običaje i živote ljudi koji ovdje žive.

Događaj je rekreativnog tipa i rezerviran je za cestovne bicikliste koji će u dužini od 143 kilometara obići neka od najljepših i najatraktivnijih dijelova južne Hercegovine.

Polazak na vožnju “Franciskana” planiran je za nedelju, 15. marta u 10 sati ispred Franjevačke crkve i samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru.

“Polazak je ispred Franjevačke crkve i samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru koja je i sama turistička atrakcija i svojim tornjem privlači velik broj turista, a zatim vozeći se Ćirinom prugom uz Neretvu prolazimo pokraj Starog mosta, Manastira Žitomislići, te se u Šurmancima odvajamo prema Međugorju.

 Nadalje, sudionici će voziti u prelijepu rijeku Trebižat i obići i Kravice, Čeveljušu, Koćušu, peć Mlini. Bitno je spomenuti da trasa izbjegava glavne prometnice koliko je to moguće i vodi nas seoskim cestama kako bi prezentirali ruralni turizam, poljoprivredna gazdinstva i živote lokalnog stanovništva”, ističe Zorić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here