Aerodrom Tuzla bilježi blagi pad broja putnika zbog reduciranja nekih linija

Kako je kazala rukovodilac Sektora saobraćaja i usluga u zračnom prometu tuzlanskog aerodroma Edina Šišić, u odnosu na isti period prošle godine osjetan je mali pad broja putnika

80
Tuzla

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla u januaru ove godine evidentirano je 35.188 putnika, što je pad za 3,2 posto.
Kako je Feni kazala rukovodilac Sektora saobraćaja i usluga u zračnom prometu tuzlanskog aerodroma Edina Šišić, u odnosu na isti period prošle godine osjetan je mali pad broja putnika i vezan je za reduciranje određenih linija tokom zimskog letenja, te nama nikakvih naznaka da je vezan za svjetsku, globalnu pojavu koronavirusa”.
“Što se tiče aerodroma Tuzla, on je u uskoj saradnji sa Ministarstvom zdravlja Tuzlanskog kantona, član je njihovog kriznog stožera i usko sarađuje sa Graničnom policijom BiH. Poduzete se mjere samozaštite uposlenika i za sada nismo imali pojave putnika sa simptomima koronavirusa”, kazala je Šišić.
Pojasnila je da “Granična policija djeluje na osnovu instrukcija njihovih nadležnih, te da oni vrše prvo skeniranje putnika”.
“U slučaju sumnjivih putnika dalje se reagira na principu aktiviranja medicinskih radnika, hitne službe na aerodromu Tuzla”, kazala je Šišić.
Napomenula je da se putnicima ne mjeri temperatura, već da se vrši skrining putnika vizuelno.
“Obaveza ja aviokompanije da prijavi ukoliko je neko od putnika pokazao znake bolesti i da odmah po slijetanju prijavi graničarima”, istakla je Šišić.
Kroz Međunarodni aerodom Sarajevo u januaru ove godine je prošlo 58.397 putnika, što je povećanje od devet posto u odnosu na isti mjesec 2019. godine.
“Ovaj podatak ukazuje da će se rast prometa, koji Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi proteklih nekoliko godina, najvjerojatnije nastaviti i u 2020. godini”, kazala je nedavno Feni glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić.
Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo su u kontaktu sa svim nadležnim institucijama, te su poduzeli sve predviđene mjere kako kako bi smanjili izloženost i mogućnost prijenosa oboljenja koronavirusa. Svi zaposlenici koji su u izravnom kontaktu sa putnicima obvezni su nositi maske, rukavice i drugu zaštitnu opremu, potvrđeno je Feni iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here