Ublažena trgovinska napetost SAD i Kine

Potpisani trgovinski sporazum dvije najveće ekonomije svijeta, SAD i Kine, treba stupiti na snagu u februaru i okončati dvije godine trgovinskog rata

77
Sporazum

Američki predsjednik Donald Trump i kineski vicepremijer Liu He potpisali su 15. januara prvu fazu trgovinskog sporazuma radi ublažavanja napetosti između dvije najveće ekonomije svijeta te su najavili da će vrlo brzo početi drugu fazu.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da dvije zemlje “zajednički ispravljaju greške iz prošlosti”, a sporazum je hvalio i zamjenik kineskog premijera Liu He koji ga je i potpisao

Sporazum treba stupiti na snagu u februaru i okončati dvije godine trgovinskog rata koji je stvarao značajne neizvjesnosti na svjetskom tržištu.

Novo poglavlje

SAD je prije dvije godine počeo trgovinski rat protiv Kine optužujući je za nepoštenu trgovinsku praksu, krađu intelektualnog vlasništva i optuživao državu za subvencioniranje kineskih kompanija. Obje strane međusobno su nametale carine u vrijednosti većoj od 100 milijardi dolara. Trump je predsjednički mandat gradio na platformi “Amerika na prvom mjestu” i provodio politiku uravnoteženja globalne trgovine u korist američkih kompanija i radnika. Sada su na 86 strana izloženi su uslovi novog ekonomskog odnosa između ova dva velikana.

“Danas, kada potpisujemo ovaj historijski trgovinski sporazum, činimo epohalni korak, kakav nikada do sada nismo učinili prema Kini, prema budućoj poštenoj i recipročnoj trgovini. Održati ove dvije divovske i snažne nacije zajedno u harmoniji toliko je važno za svijet. Danas nas svijet promatra”, rekao je Trump na svečanosti potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući.

Kina se sporazumom obvezala u iduće dvije godine kupiti američku robu u dodatnoj vrijednosti od 200 milijardi dolara. Pritom je Kina je pristala kupiti dodatnih 52,4 milijarde dolara vrijednosti američkih energenata, navodi Bloomberg.

Predviđena dodatna vrijednost od 200 milijardi dolara uvoza je značajno iznad 187 milijardi dolara osnovne vrijednosti koliko je kupila 2017. godine, neposredno prije  početka trgovinskog rata.

Prema nekim projekcijama, ukupni američki izvoz u Kinu porastao bi na više od 260 milijardi dolara u ovoj godini te 310 milijardi dolara u 2021. godini, piše CNN.

Kako bi ispunila glavnu želju američkog predsjednika Trumpa, odnosno smanjila trgovinski deficit koji SAD ima s Kinom, Vlada Kine će zahtijevati od kompanija da kupuju mnogo više američke robe, te će se zemlje značajnije oslanjati jedna na drugu, pa bi Kina mogla istisnuti ostale trgovinske partnere, piše The Economist.

„Smatramo da je izazov za Kinu uvesti robe i usluga u vrijednosti 200 milijardi dolara u naredne dvije godine bez smanjenja uvoza iz drugih zemalja“, smatraju analitičari iz UBS banke.

Većina analitičara ističe Trumpa kao jednog od pobjednika sporazuma, jer bi trgovina morala pomoći farmerima i radnicima. Naime, poljoprivredni proizvodi predstavljaju veliki dio kontingenta uvoza u Kinu. Prema sporazumu, Kina će uvesti dodatnih 12,5 milijardi dolara vrijednosti poljoprivrednih dobara u ovoj godini, a potom će uvoz te robe u naredne dvije godine dostići 19,5 milijardi dolara više nego 2017. godine.

Bloomberg je istaknuo da je Kina pristala kupiti naftu i soju, na koje Amerika nije spustila carine, što će maksimalno otežati ostvarivanje tih tačaka ugovora. Trgovina soje bila je posebna tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije. Ova grupa proizvoda bila je među hiljadu drugih američkih dobara koja su pogođena kineskim carinama tokom 2018. godine u odgovoru na poteze Trumpove administracije koja je ocarinila 34 milijarde kineskih proizvoda, piše CNN.

Polovičan uspjeh

Bloomberg navodi da se Kina, također, obavezala smanjiti birokratske prepreke za uvoz američkih mliječnih proizvoda, govedine i svinjetine te da je na Kini da razmotri odobrenje zahtjeva za licencu kartičnim kompanijma MasterCard i Visa.

Dok se dvije zemlje pripremaju da okončaju trgovinski rat, Ministarstvo finansija SAD poništilo je odluku kojom su označili Kinu kao državu koja manipuliše valutom. U međuvremenu, iz Vlade SAD je saopćeno da su promijenili raniju odluku, jer je Kina pristala da se suzdrži od devalviranja svoje valute kako bi vlastitu robu učinila jeftinijom za strane kupce, prenosi BBC.

“Kina je preuzela obaveze da se suzdrži devalvacije u cilju sticanja prednosti u međunarodnoj trgovini, istovremeno promovirajući transparentnost i odgovornost”, izjavio je američki ministar finansija Steven Mnuchin.

Peking je potpisivanjem trgovinskog sporazuma pristao i strožije nadzirati slučajeve navodne krađe intelektualnog vlasništva, piratstvo i krivotvorenje proizvoda, izvještavaju agencije. Inicijalni ugovor zemalja tako pruža bolju zaštitu američkim kompanijama koje se dugo žale na krađe svog intelektualnog vlasništva i poslovnih tajni, piše CNN.

Međutim, brojna pitanja, poput navodnih nelegalnih subvencija koje Kina daje svojim izvoznicima ili status tehnološkog giganta Huaweija u SAD-u nisu dio trgovinskog sporazuma. Kina još uvijek nije pristala na sve zahtjeve i odgovorila na neka od najvažnijih američkih pitanja, poput zahtjeva da smanji državne subvencije što bi temeljno uticalo na način funkcioniranja kineske ekonomije uopće, ali se očekuje da će se o ovoj tački razgovarati u narednoj fazi trgovinskog dogovora, piše Vox.

U zamjenu, zvanični Washington je pristao smanjiti američke carine na neke proizvode iz Kine, ali ne na sve. Trenutno su kaznenim carinama obuhvaćeni kineski proizvodi u vrijednosti većoj od 370 milijardi dolara i one su uglavnom zadržane.

Reuters prenosi da na snazi ostaju carine od 25 posto na široku paletu kineskih industrijskih proizvoda i komponenata koje se koriste u američkoj industriji u vrijednosti 250 milijarda dolara. Tek na pojedine proizvode, kineske mobitele, igračke, laptope, televizore, Bluetooth slušalice i obuću u vrijednosti od gotovo 120 milijardi dolara carine će bit umanjiti sa 15 na 7,5 posto.

Agencije izvještavaju da će postignuti dogovor donijeti znatno olakšanje kineskim proizvođačima te da on uklanja neke nesigurnosti koje su imali potencijalni investitori u Kinu. CNN je izvijestio da se potpisani sporazum uklapa u ključne ciljeve Pekinga, diverzifikaciju ekonomije i reformu finansijskog sistema.

Mehanizam prisile

Sporazum sadrži mehanizam prisile. Tek ako se postigne druga faza sporazuma, Kini će biti smanjene carine, obećao je američki predsjednik. Trump je upozorio Kinu da kaznene carine uvedene prije dvije godine Pekingu ostaju sredstvo pritiska i naglasio da će preostale carine ukinuti kada se ispregovara druga faza.

“Zadržat ćemo carine, u protivnom gubimo glavni adut u pregovorima, ali ću pristati na njihovo ukidanje uspijemo li zaključiti drugu fazu“, rekao je Trump.

Ti će dogovori početi vrlo brzo, rekao je Trump i najavio da će uskoro otputovati u Kinu.

Predviđanja su pak da će carine na većinu kineskih dobara ostati netaknute narednih 10 mjeseci kako bi Trumpova administracija imala dovoljno vremena da ocijeni poštuje li Kina  postignuti dogovor. U slučaju pozitivnog odgovora, carine bi trebale biti ukinute. Pritom na umu treba imati i kako ovo implicira da će odluka o tome biti donesena nakon završetka američkih predsjedničkih izbora kada Trump neće nužno više biti na čelu države, navodi The Guardian. Američki predsjednik je prvu fazu sporazuma s Kinom predstavio kao stup svoje kampanje za reizbor ove godine.

Ipak, američki ministar finansija Steven Mnuchin ranije je najavio da sada lako može povisiti carine ako se Kina ne bude držala dogovora.

“Predsjednik može uvesti dodatne carine”, prenijele su njegovu izjavu agencije.

Za sada, prva faza trgovinskog dogovora SAD-a i Kine donijet će određeno olakšanje za svjetsku trgovinu uslijed eliminacije strahova od daljnje eskalacije tenzija i uvođenja novih carina ako postojeće već nisu ukinute.

“To je dobro za Kinu, dobro je za SAD i za cijeli svijet”, rekao je zamjenik kineskog premijera Liu He na svečanosti potpisivanja sporazuma, citirajući riječi kineskog predsjednika čije je pismo pročitao.

U pismu je predsjednik Xi Jinping pozdravio prvu fazu američko-kineskog trgovinskog sporazuma i pozvao na cjelovitu primjenu dogovora.

“Sljedeći je korak da dvije strane dogovor provedu najiskrenije i ostvare najbolje moguće kako bi efekat bio pozitivan. U tom duhu se nadam da će SAD pošteno postupati prema kineskim kompanijama i prema njihovim redovitim trgovinskim i investicijskim aktivnostima “, napisao je Xi američkom kolegi, prenose agencije.

Za sada, polovični uspjeh u trgovinskim pregovorima, obje strane slave kao potpun.

U međuvremenu, Trump prijeti Evropskoj uniji carinama na automobile od 25 posto kako bi zemlje članice vršile pritisak na Iran da se drži obveza iz nuklearnog sporazuma koje je Teheran prestao provoditi. Ta bi mjera značajno potresla evropsku ekonomiju.

 

 

 

PREKOMaja Hadžič
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here