Kompanijama u RS uskoro na raspolaganju usluge Centra za digitalnu transformaciju

S ciljem unapređenje poslovnog okruženja, što predstavlja uslov za održiv i ravnomjeran ekonomski razvoj, u RS je potpisanSporazum o saradnji na uspostavljanju mreže za digitalnu transformaciju privrede RS, a koji između ostalog predviđa uspostavljanje Centra za digitalnu transformaciju koji će pomagati kompanijama da unaprijede svoje poslovanje.

100
Digitala

Piše: Mirela Haskić-Suša

Prethodnih nekoliko godina konstantno se govori o digitalnoj transformaciji poslovanja. Ovo je važna tema s obzirom na to da ako se kompanija ne transformirra blagovremeno, ostat će zarobljena u prošlosti i neće moći biti konkurentna u uslovima u kojima su svi drugi drastično ubrzani i optimizirani, koristeći nova rješenja koja digitalizacija sa sobom nosi. Kompanije u BiH bez ulaganja teško će se moći nositi sa konkurencijom koja kontinuirano radi na modernizaciji  poslovanja, a posebno sa  start-up kompanijama nastalim na temeljima savremenih tehnologija. Šansa za unapređenje i digitalizaciju poslovanja otvara se kompanijama u Republici Srpskoj.

Naime,predsjednik Privredne komore RSBorko Đurić, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević, ministar privrede i preduzetništva RSVjekoslav Petričević, direktor Inovacionog centra Banja Luka Drago Gverić i menadžer Programa Njemačke agencije za razvojnu saradnju (GIZ) Elen Kalinovski, u decembru su potpisali Sporazum o saradnji na uspostavljanju mreže za digitalnu transformaciju privrede RS. Sporazum predstavlja jedan od preduslova podizanja produktivnosti i konkurentnosti domaće privrede, a bit će proveden kao pilot – projekat u 10 privrednih subjekata, u vrijednosti od po 10.000 eura, po preduzeću.Prije potpisivanja Sporazuma, potpisnici su usaglasili da je unapređenje poslovnog okruženja uslov za održiv i ravnomjeran ekonomski razvoj RS, da je optimizacija i ubrzavanje poslovnih procesa, odnosno, digitalna transformacija poslovnih procesa u privrednim društvima uslov za njihov rast i razvoj i usklađivanje sa modernim tehnološkim rješenjima i zahtjevima. Također, usaglašeno je i da se prilagođavanje modernim tehnološkim procesima rada i postizanje efikasnijih rezultata nametnulo kao neminovnost, kako u privrednom, tako i u javnom sektoru. Namjera je da se postigne optimizacija resursa i troškova, automatizacija procesa i radnih postupaka, efikasno praćenje i upravljanje, kvalitetna saradnja svih subjekata, efikasnost i transparentnost poslovanja te smanjenje troškova u svim poslovnim poduhvatima.

Unapređenje poslovanja

“Ovaj Sporazum ima za cilj uspostavljanje okvira i formalizaciju saradnje strana potpisnica u ostvarivanju zajedničkog nastojanja koje podrazumijeva, između ostalog, unapređenje uslova poslovanja i kreiranje mjera podrške procesima digitalne transformacije privatnog i javnog sektora,uspostavljanje Centra za digitalnu transformaciju u privrednim društvima u Privrednoj komori RS,obuku zaposlenih i jačanje kapaciteta strana potpisnica, kao i obuke i prenos neophodnih znanja zaposlenih u privrednim društvima. Također, na osnovu Sporazuma radiće se nauspostavljanje baze certifikovanih stručnjaka za procese digitalne transformacije,identifikovanje resursa za implementaciju procesa digitalne transformacije, identifikovanje domaćih kapaciteta koji pružaju usluge kreiranja „pametnih rješenja“ te povezivanje ponuđača „pametnih usluga“ sa potencijalnim korisnicima u privredi, kako bi se maksimalno iskoristili domaći kapaciteti, znanja i ostali resursi, podsticanje pametne specijalizacije i primjene informacionih tehnologija u svrhu modernizacije poslovanja u svim privrednim granama  itd“, za Business Magazine kaže Vladimir Blagojević, potparol Privredne komore RS.

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS za Business Magazine kažu da je potpisivanjem Sporazuma prije svega omogućeno pokretanje aktivnosti na uspostavljanju instrumenta za pokretanje procesa digitalne transformacije privrede RS,uz podršku projekta Inovacije i digitalizacija u MSP koji implementira agencija GIZ iz Njemačke.

„Značajna korist je i uspostavljanje mreže nadležnih institucija i organizacija, odnosno,Ministarstva privrede i preduzetništva, Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, Inovacionog centra Banja Luka, Privredne komore Banja Luka, te agencije GIZ kao implementatora projekta. Cilj je da mreža partnera omogući snažniju podršku ovom procesu i ojača svoje kapacitete u ovoj oblasti“, dodaju iz Ministarstva.

Pojam  digitalne transformacije privrede praktično predstavlja modernizaciju, odnosno, optimizaciju i ubrzavanje poslovnih procesa, što je uslov za njihov rast i razvoj i usklađivanje sa modernim tehnološkim rješenjima i zahtjevima. Ona omogućava da se ubrzaju neophodne promjene i uhvati korak sa subjektima i ekonomijama koje već rade na ovom procesu koji se kontinuirano provodi, jer se moderne tehnologije na kojima je zasnovan stalno mijenjaju. Digitalna transformacija omogućava promjene postojećih ili uvođenje novih modela i principa poslovanja korištenjem digitalnih alata i tehnologija.

A prednosti od digitalne transformacije su ogromne, posebno kada je u pitanjukonkurentnost kompanija.

„Ako se privredna društva blagovremeno ne transformišu neće biti konkurentna sa privrednim subjektima kojito budu uradili i samim tim ubrzali i optimizovali svoj proces rada te podigli kvalitet svojih proizvoda i usluga na viši nivo. Ovo je važno u svim oblastima, a posebno u oblasti proizvodnje, gdje je proces digitalne transformacije sigurno složeniji u odnosu na sektor usluga. Кod privrednih subjekata koji su izvozno orijentisani digitalna transformacija je još važnija i neophodnija u što kraćem roku kako bi bili konkurentni na inostranim tržištima gdje konkurencija koristi efikasne alate, odnosno, investira u nove infrastrukture. To omogućava moderan i brži način komunikacije i saradnje sa klijentima“, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Podrška privredi

Jedan od ciljeva potpisivanja Sporazuma je upravo  uspostavljanje Centra za digitalne transfromacije po uzoru na isti Centar u Srbiji.

Predsjednik Đurić je rekao da će Privredna komora RS staviti svoje raspoložive kapacitete u realizaciju ovako važnog projekta, uz očekivanje da će u saradnji sa Centrom za digitalne transformacije Srbije osposobiti kadrove i konsultante koji će u preduzećima odabranim za pilot-projekat obaviti edukaciju zaposlenih za uspostavljanje digitalne transformacije.

„Cilj uspostavljanja Centra je da se stvori infrastruktura za podršku privrednim subjektima u procesu digitalne transformacije. Podrška bi se ogledala u više faza, a to su obuka i certifikacija eksperata koji će raditi sa privrednim subjektima, analiza poslovanja privrednog subjekta i izrada strategije digitalne transformacije istog, te implementacija predloženih rješenja iz strategije u samom privrednom subjektu. Centar će, dakle, oformiti grupe obučenih eksperata za podršku, te pružiti konkretnu podršku zainteresovanim subjektima da izvrše digitalnu transformaciju“, ističu iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS.

Digitalizacija je potrebna u svim oblastima privrede i svim segmentima poslovanja.Prioritet Ministarstva jeosigurati podršku za privredne subjekte u oblasti industrijske proizvodnje, gdje digitalna transformacija može unaprijediti poslovanje i ojačati njihovu ulogu na tržištu.

„Stalni razvoj i unapređenje tehnologija i alata praktično će primorati svakog subjekta da svoje poslovanje prilagodi i uskladi kako bi bio konkurentan i odgovarao zahtjevima krajnjeg korisnika. Centar za digitalnu transformaciju, čije uspostavljanje je planirano, će svakako u budućnosti pružiti podršku svim onim subjektima koji budu zainteresovani da uđu u proces digitalne transformacije“, kažu iz Minstarstva.

Kada je u pitanju poslovanje, proces digitalne transformacije bi se trebao temeljiti na četiri osnovna stuba, a to su korisničko iskustvo, digitalizacija proizvoda/usluge, uključivanje zaposlenih i optimizacija procesa. Da bi kompanije mogle biti konkurentne i prepoznatljive u svojoj oblasti  morat će svoje poslovanje unaprijediti i početi koristiti moderne tehnologije za unapređenje svojih proizvoda. To se odnosi i na unapređenje komunikacije i rada unutar kompanije, ali i sa klijentima.

„Postavljanje kupca na prvo mjesto i ispunjavanje njegovih zahtjeva u doba modernih tehnologija nije lako ispuniti, jer kupac sada vrlo lako korišćenjem određenih alata može da uporedi i ocjeni kvalitet određenih proizvoda i usluga i odluči se za onaj proizvod koji mu više odgovara.  Unapređivanje alata za komunikaciju među zaposlenim, a posebno sa klijentima značajno ubrzava i olakšava sve procese te je digitalizacija ovog segmenta u samom subjektu i van njega, od posebnog značaja i relativno brzo se može uraditi. Digitalizacija procesa je najkompleksniji stub, jer praktično predstavlja reorganizaciju čitavog procesa poslovanja baziranog na novim alatima, odnosno, informacionim tehnologijama koje omogućavaju skraćenje, promjene i olakšano provođenje procedura u samom poslovanju određenog subjekta“, naglašavaju iz Ministarstva.

Privatnom sektoru je svakako potrebna ovakva vrsta podrške, međutim,prema provedenim istraživanjimaveći broj privrednih subjekata nema planove kako ući u proces digitalizacije. Iz tog razloga Mreža institucija potpisnica Sporazuma će preciznije definirati i osmisliti čitav set aktivnosti za podršku.

„Smatramo da će se na ovaj način ubrzati i olakšati proces digitalne transformacije, a naši subjekti postati konkurentniji i uspješniji u poslovanju“, dodaju iz Ministarstva.

 

 

 

PREKOMirela Haskić-Suša
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here