Odbor za ekonomsku politiku sutra o jačanju likvidnosti privrednih subjekata

Propisano je da iznos obračunate zatezne kamate ne može biti veći od glavnog duga.

56

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH sutra će zasjedati uoči redovne sjednice Doma, zakazane za srijedu, a razmatrat će po hitnom postupku predloženi zakon o visini stope zatezne kamate, kao i izmjenu Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH.

Zatezna kamata

Jedan od razloga donošenja zakona o visini stope zatezne kamate je jačanje likvidnosti privrednih subjekata, te je predloženo smanjenje stope zatezne kamate sa 12 na 10 posto godišnje.

Propisano je da iznos obračunate zatezne kamate ne može biti veći od glavnog duga.

Primjenom ovih odredbi, kako se predviđa, privrednim subjektima bilo bi „olakšano plaćanje dospjelih obaveza, odnosno izmirenje glavnog duga“.

Na osnovu podataka Centralne banke BiH primjetan je trend povećanja  ukupnog broja blokiranih računa privrednih subjekata, kao i firmi koje imaju najmanje jedan blokiran račun.

Sudski troškovi

Sa izmjenom Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH namjera je da se „starim deviznim štedišama“ omogući da u redovnom postupku verificiraju svoja potraživanja po osnovu računa stare devizne štednje, čime će se direktno izbjeći sudski troškovi po osnovu dokazivanja visine potraživanja po tom osnovu u sudskom postupku.

Pred članovima Odbora naći će se i Prijedlog zakona o porezu na ugljovodonike u FBiH, Nacrt pPrograma rada Predstavničkog doma, te prihvaćanje zaduženja po Ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta Javni prijevoz Sarajevo – Dio 2.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here