10 uzroka noćnog znojenja

Pregrijana soba i preteške deke najjednostavniji su i najčešći uzroci noćnog znojenja

258
Znojenje

Znojenje noću je individualno i svako mora poći od sebe pa najprije razmislite o osnovnim faktorima – koliko ste trenutno pod stresom, je li vam u sobi prevruće i kakav madrac imate.

  1. Madrac

Najčešći je razlog to što nas madrac previše grije, zbog loših materijala – odnosno takozvane poliuretanske pjene zatvorenih ćelija. Takva je pjena mnogo jeftinija u procesu proizvodnje, ali je na njoj vruće spavati. Bolji izbor je madrac s poliuretanskom pjenom otvorenih ćelija koja je porozna, tako da zrak može ući i izaći iz madraca.

  1. Temperatura tijela

Pregrijana soba i preteške deke najjednostavniji su i najčešći uzroci noćnog znojenja. Birajte udobne, prozračne pidžame i izbjegavanje više od jedne tanje deke ili prekrivača.

  1. Temperatura sobe

Nepaljenje grijanja jedan je od načina da poboljšate spavanje jer pretoplo okruženje utiče na znojenje i poremećaje spavanja. Temperatura u sobi ne treba biti viša od 19 stepeni.

  1. Menopauza

Žene koje prolaze kroz menopauzu često se žale na preznojavanje po noći.

5. Stres

Možda se pretjerano znojite zbog stresa, a u skladu s tim i noćne more te drugi stresni faktori mogu prouzrokovati znojenje. Neke ljude i samo predviđanje stresnog dana na poslu može dovesti do cjelonoćnog znojenja, a preporučuje aktivnosti koje pomažu da se umorimo ili umirimo poput vježbanja, meditacije, tople kupke ili čitanja.

6. Prehlada ili viroza

Znojenje noću može biti zbog groznice, ako se tijelo bori sa bolesti. Prehlada ili gripa te druge infekcije i virusi, posebno oni s kojima ide i povišena temperatura, mogu uzrokovati noćno znojenje.

  1. Znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja

    U rijetkim slučajevima znojenje noću može biti posljedica nečeg ozbiljnijeg, a popis mogućih uzroka je dugačak. Noćna se znojenja povezuju s anksioznim i autoimunim poremećajima bolesti štitnjače, srčanim stanjima, poremećajima nervnih ili koštanih srži, karcinomom i drugim.

    8. Lijekovi

Neki lijekovi uzrokuju noćno znojenje pa pročitajte upute i razgovarajte s ljekarom o svim mogućim nuspojavama lijekova koje  uzimate.

9. Alkohol

Konzumiranje alkohola prije spavanja može dovesti do znojenja, a ako vam to ometa san, smanjite unos alkohola navečer, nekoliko sati prije spavanja.

10. Apneja
Nedavna studija otkrila je da kod žena srednjih godina znojenje noću može biti povezano s apnejom u snu. Dodatni simptomi tog stanja su hrkanje, česta buđenja ili nesanica, nemiran san, snažan umor tokom dana, buđenje s upaljenim ili suhim grlom, buđenje s osjećajem gušenja i jutarnje glavobolje.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here