#InvestEU: Podrška EIF-a i UniCredita namijenjena inovativnim MSP u centralnoj i istočnoj Evropi povećana na 1 milijardu EUR

Mobiliziranje novih sredstava od 500 miliona EUR za podršku inovativnim kompanijama u devet zemalja CIE.

73
UniCredit

Evropski investicioni fond (EIF) i UniCredit dogovorili su se da povećaju garanciju InnovFin-a za MSP sa ciljem poboljšanja pristupa izvorima finansiranja za inovativna mala i srednja preduzeća, te kompanije male i srednje kapitalizacije u devet zemalja. Ovaj novi sporazum omogućava UniCreditu da, putem svojih devet banaka i šest leasing društava, širom centralne i istočne Evrope, ponudi dodatno finansiranje u vrijednosti od 500 miliona eura inovativnim kompanijama u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji. To znači da će MSP i kompanije male i srednje kapitalizacije u tim zemljama imati pristup sredstvima od ukupno 1 milijardu eura putem široke mreže UniCredita u regiji CIE.

Ispunjavanje ciljeva

Ova transakcija koristi prednost podrške Horizonta 2020, koji predstavlja Okvirni program EU za istraživanje i inovacije, kao i Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) – središta Investicionog plana za Evropu.

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji, te leasing društvo u Srbiji koristit će podršku garancije koju daje EIF, a koja je podržana kroz program Horizont 2020, dok će ugovore o garancijama sa bankama i leasing kompanijama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Sloveniji podržati EFSI, finansijski stub Investicionog plana za Evropu.

Lilyana Pavlova, potpredsjednica EIB-a je rekla:

„Ovo drugo povećanje krovne transakcije UniCredita svjedoči o uspješnoj saradnji EIF-a i UniCredita. Idući naprijed, nadamo se da ćemo, oslanjajući se na naš postojeći odnos, nastaviti da zajedno stvaramo efikasne načine pružanja podrške onima kojima je potrebna, te na taj način ispuniti ciljeve naše politike. Ovo ima još veći značaj pri suočavanju sa tržišnim nedostacima u regiji CIE. “

Alessandro Tappi, izvršni direktor za investicije EIF-a je dodao:

„Danas potpisani sporazum povećat će ukupni portfelj sa 500 miliona EUR na 1 milijardu EUR u korist oko 1.300 MSP i kompanija male i srednje kapitalizacije. Ovaj rast dokaz je opredijeljenosti EIF-a i UniCredita unapređenju pristupa izvorima finansiranja za MSP koji posluju u centralnoj i istočnoj Evropi“.

Puna posvećenost

Gianfranco Bisagni i Niccolò Ubertalli, izvršni direktori Komercijalnog bankarstva UniCredita u CIE, rekli su:

„U posljednjih osam godina, UniCredit je pokrenuo više od deset inicijativa u saradnji s EIF-om širom CIE, ukupnog kapaciteta preko 1,7 milijardi EUR, uključujući JEREMIE, RSI, inicijativu za MSP, COSME, plasman za mikrofinansiranje, WB EDIF, Fond sredstva u okviru EAFRD, EaSI i InnovFin SMEG. Ti instrumenti su već iskorišteni preko 50%, a koristi od njih je imalo više od 5.000 klijenata u regiji.

Zahvaljujući InnovFin SMEG-u, više od 350 klijenata je već dobilo podršku za razvoj svojih inovativnih projekata. Udvostručenjem našeg krovnog plasmana na 1 milijardu EUR, mi možemo dodatno olakšati razvoj inovativnih MSP-a u svim zemljama CIE, omogućujući lakši pristup finansiranju i podržavajući lokalnu privredu. Time još više ističemo svoju punu posvećenost pružanju usluga klijentima u regiji centralne i istočne Evrope“.

Ova transakcija odražava opredijeljenost EU da brzo pokrene konkretne inicijative usmjerene na ubrzanje kreditiranja i izdavanja garancija, čime se može povećati broj radnih mjesta i rast u EU.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here