Ocjena poslovnog ambijenta 2019. godine: Arndt Roechling, Sberbank BH, predsjednik Nadzornog odbora

Vrijeme je sumiranja godišnjih rezultata i donošenja novih poslovnih planova i odluka.

240
Arndt Roechling

Predstavnici bosanskohercegovačke poslovne zajednice govorili su o ostvarenim poslovnim rezultatima i izazovima s kojima su se susretali u 2019. godini koju su obilježile turbulencije na svjetskom tržištu, ali i neformiranje vlasti u BiH.

U kakvom su poslovnom ambijentu se poslovalo u BiH, saznajte kroz odgovore  predstavnika bh. poslovne zajednice na pitanja:

Kako ocjenjujete poslovni ambijent u BiH tokom 2019. godine uopće?

– Bosna i Hercegovina je lijepa i uzbudljiva zemlja koja pruža brojne poslovne prilike. Veliki potencijal vidimo u turizmu, šumarstvu, energetici, automobilskoj i tekstilnoj industriji. Ostaje ključno pitanje – da li je BiH spremna i fleksibilna da zgrabi sve te šanse? Ako proces transformacije dobije na brzini, BiH može imati svijetlu budućnost kao funkcionalno tržište. Dobro reguliran i visoko funkcionalan bankarski sektor je pozitivan primjer za ostale industrije. Budite svjesni da su stalne inovacije i usluge orijentirane na klijenta pokretačka snaga moderne organizacije.

S kojim izazovima u poslovanju ste se susretali u prethodnoj godini?

– Izazov je bio pronaći dobre i zdrave projekte koji su u potrebi za finansiranjem. Trenutno poslovno okruženje onemogućava svježe i smjele poslovne ideje, a nadam se da ćemo u 2020. godini vidjeti promjene u tom pravcu. Željeli bismo vidjeti usvajanje zakona koji bi omogućio daljnji razvoj digitalnih usluga, poput elektronskog potpisa. I na kraju, vjerujem da ima previše banaka za tržište ove veličine.

Koji je to najprioritetniji ekonomski potez koji bi nova vlast trebala preduzeti s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta?

– Privatni sektor je energičan i živ, te sigurno posjeduje potencijal za dalji rast. Ipak, očekivani napredak je ograničen. BiH bi trebala harmonizirati entitetske legislative koje se tiču poslovanja kako bi došlo do suštinskog unaprjeđenja poslovne klime. Privatni sektor će profitirati od harmonizirane legislative, smanjenja birokratije i parafisklanih nameta. Nadalje, kompanije u državnom vlasništvu treba depolitizirati i modernizirati. Nedavno je Udruženje banaka BiH objavilo Bijelu knjigu u kojoj su izdvojena goruća pitanja i ponuđena odgovarajuća rješenja, te bi savjetovao svima da je pročitaju. Sberbanka istinski vjeruje da je napredak ostvariv i spremna je pružiti pomoć.

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here