Isović: Legalno poslovanje najjednostavniji i najbolji način poslovanja

Porezna uprava FBiH, kaže, poziva sve obveznike da posluju legalno, da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima

129
Šerif Isović

Vršilac dužnosti direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović kazao je danas da je porezni sistem jedna od najvažnijih poluga i instrumenata razvoja svake moderne i savremene države, a da kapacitet poreznog sistema određuje kapacitet države.

Javni prihodi

“Upravo rast javnih prihoda i kontinuirano uvećane uplate javnih prihoda od poreznih obveznika doprinosile su da se taj državni kapacitet širi, da se povećava. Time se stvaraju preduvjeti za ostvarivanje stabilne i napredne Bosne i Hercegovine. Uplatiti pet milijardi i 300 miliona KM nije jednostavno, pogotovo u ovakvom društveno-ekonomskom i političkom okruženju kakvo imamo u BiH”, istaknuo je u Sarajevu na konferenciji za novinare Isović.

Porezna uprava FBiH, kaže, poziva sve obveznike da posluju legalno, da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.

“Porezna uprava će na sve načine pomoći obveznicima koji pokažu da imaju namjeru i želju da izvršavaju sve svoje porezne obaveze, a iskazati odlučnost za poduzimanje svih mjera prema onima koji obaveze žele izbjeći i usmjeriti ih na zakonito postupanje”, kazao je.

Prema njegovim riječima, cilj Porezne uprave je da svaki porezni obveznik ispunjava svoje obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika.

Važeći propisi

“Zato molimo obveznike da obaveze izvršavaju blagovremeno, da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, posluju u skladu s važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja”, poručio je.

Porezni obveznici uplatili su u 2019. godini 5.300.562.600 KM javnih prihoda za koje je nadležna Porezna uprava Federacije BiH. Ukupno naplaćeni javni prihodi u 2019. godini bili su najveći u Kantonu Sarajevo 2.013.738.327 (37,99 posto), a najniži u Posavskom kantonu 50.209.912 (0,955 posto). Povećanje u odnosu na 2018. godinu iznosi 118.140.288 KM (2,28 posto), a povećanje naplate u odnosu na 2014. godinu je za 39,62 posto.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here