Osnovci u SBK učili o važnosti energijske efikasnosti

O tome kako da postanu heroji i spase planetu Zemlju učili su osnovci u OŠ „Jajce“ Kruščica, OŠ „Kiseljak“, te OŠ „Vitez“.

64
SBK

Vodeći se poznatom bh. poslovicom koja kaže da „Na mladima svijet ostaje“, superjunak Beepster je posjetio nekoliko osnovnih škola na području Srednjobosanskog kantona, s ciljem edukacije najmlađih o važnosti energijske efikasnosti. O tome kako da postanu heroji i spase planetu Zemlju učili su osnovci u OŠ „Jajce“ Kruščica, OŠ „Kiseljak“, te OŠ „Vitez“.

Zabavna radionica

Ovaj superjunak je, kroz edukativno-zabavnu radionicu, najmlađe generacije učio o važnosti pametnog korištenja energije. Upravo iz tog razloga superjunak Beepster s učenicima razgovara o cijelom procesu nastanka globalnog zagrijavanja, kao i njegovim posljedicama po našu planetu.

„Mi moramo spasiti rijeke, šume i sve druge zelene površine planete Zemlje. To je naš zajednički zadatak!“ istakao je Beepster, dijeleći savjete za pametniju upotrebu energije.

„Nakon što izađete iz prostorije, ugasite svjetlo. Nemojte ostavljati vodu da teče dok perete zube ili se umivate. I ne zaboravite, elektronske uređaje moramo gasiti, a ne ostavljati ih na stand-by.“

Uz pomoć modernih tehnologija, ovaj superjunak je proces učenja i zabave spojio u korisnu cjelinu, zajedno sa prenošenjem znanja o značaju energijske efikasnosti za budućnost planete Zemlje. Upravo iz tog razloga je školarcima predstavio i Beepomat, interaktivni edukativni uređaj uz čiju pomoć im je pokazao kako energijski efikasno ponašanje može spasiti svijet. Istovremeno, superjunak je koristio i druga zanimljiva pomagala, poput termalne kamere uz pomoć koje je demonstrirao izgled uređaja kada koristi energiju, u usporedbi sa onim koji je ugašen.

Ključna uloga

Interaktivni pristup imao je ključnu ulogu u prikupljanju pažnje učenika i pravljenju ugodne atmosfere, pritom demonstrirajući važnost edukacije najmlađih za budućnost naše Planete. Radionice su realizovane u okviru Projekta energetske efikasnosti za BiH (BEEP), koji, uz kreditna zaduženja Svjetske banke, implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here