Turska najavljuje proizvodnju aviona jednakog ili naprednijeg od F-35

Oktaj je naglasio kako je sporazum Turske i Libije i u interesu cijelog regiona, jer se, kako je kazao, radi o projektu mira.

56

Potpredsjednik Turske Fuat Oktaj izjavio je u Ankari da će njegova zemlja proizvoditi vlastiti borbeni avion koji će prema karakteristikama biti blizak ili napredniji od sadašnjeg modela F-35.

Govoreći o memorandumima o razumijevanju potpisanim između njegove zemlje i Libije, jedan o vojnoj saradnji, a drugi o pomorskim granicama zemalja istočnog Sredozemlja, Oktaj je potvrdio kako je ovim sporazumima spriječena blokada Turske na Mediteranu.

Oktaj je naglasio kako je sporazum Turske i Libije i u interesu cijelog regiona, jer se, kako je kazao, radi o projektu mira.

Podsjetio je kako je ovih dana predstavljen prototip prvog turskog automobila koji je još jedan u nizu tehnoloških i industrijskih iskoraka te zemlje.

Naglasio je kako je Turska ranije propustila priliku s automobilom Devrim, ali sada tu priliku koristi s električnim i pametnim automobilima.

Osvrnuvši se i na kritike pojedinih krugova kada je riječ o ovom automobilu, Oktaj je kazao:

“Oni koji se danas protiv, sutra će biti prvi koji će koristiti taj automobil.”

Dodao je kako će njegova zemlja “proizvoditi vlastiti borbeni avion koji će prema karakteristikama biti blizak ili napredniji od sadašnjeg modela F-35”.

Oktaj je na kraju ocijenio kako je 2019. godina bila period u kojem se uvodila ravnoteža i disciplina u turskoj ekonomiji, te kako će 2020. godina biti novi procvat turske ekonomije, prenosi agencija Anadolija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here