Vijesti iz svijeta po kojima ćemo pamtiti 2019.: Otvoren plinovod Snaga Sibira

Gledajući 2019. godinu, reklo bi se da su politički lideri nekih od najmoćnijih ekonomija svijeta svojim odlukama ispisali većinu najvažnijih ekonomskih priča u mjesecima iza nas.

120
Plinovod

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Kine Xi Jinping sredinom decembra učestvovali su u ceremoniji otvaranja plinovoda Snaga Sibira i putem video linka dali znak za početak isporuka ruskog prirodnog plina u Kinu preko istočnog kraka plinovoda. Plinovodom Snaga Sibira bit će transportiran prirodni plin iz ogromnog nalazišta nafte i plinskog kondenzata Čajandinskoje u Jakutaji

i nalazišta gasnog kondenzata Koviktinskoje u oblasti Irkutska, najhladnijeg dijela Istočnog Sibira, za isporuke na domaćem tržištu preko Kabarovska do Vladivostoka i dalje do rusko- kineske granice u Blagoveščensku za izvoz u Kinu. Plinovod prolazi kroz ekstremne prirodno-klimatske uslove, kroz močvarna područja, planine i seizmički aktivne teritorije, kroz stjenovita i ledom okovana područja. U Jakutaji recimo temperature padaju i na minus 62 stepena Celzijusa. Dug 3.000 kilometara, najveći graditeljski poduhvat ruske energetske industrije poslednjih decenija projekt je ruskog energetskog giganta Gazprom, koji je 2014. godine sa Kineskom nacionalnom naftnom korporacijom (China National Petroleum Corp – CNPC) potpisao 400 milijardi dolara vrijedan ugovor kojim je predviđena isporuka 38 milijardi kubnih metara prirodnog plina godišnje u Kinu u periodu od 30 godina.

Toje najunosniji Gazpromov ugovor ikada. Procijenjena vrijednost izgradnje novog plinovoda je 12 milijardi dolara dok je u proizvodnju plina uloženo 6,7 milijardi dolara. Putin je izjavio da će vrijednost međutrgovinske razmjene Rusije i Kine ove godine porasti na rekordnih 100 milijardi dolara, a zvanična Moskva predviđa da će zahvaljujući plinu ta cifra porasti i na 200 milijardi dolara do 2024. godine. Kineska potrošnja plina porasla je u posljednjoj deceniji. Snaga Sibira jača poziciju Rusije u pregovorima za isporuku plina ka zemljama Evrope.

 

 

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here