U Tuzli održan Barcaffe Barista Tour

Istinski ljubitelji savršenog espressa na jednom mjestu

91

Barcaffe Barista Tour stigao je i u Tuzlu. U caffe baru »Trezor« okupio se veliki broj gostiju, koje spaja ljubav prema šoljici vrhunskog espressa.

Barcaffe baristi, stučnjaci za espresso, upoznali su posjetioce o brojnim zanimljivostima o samoj kafi, njenom porijeklu, metodama mljevenja i prženja kao i tehnikama pripreme. Osim toga, gosti su imali priliku, uz pomoć savjete i pomoć naših barista, koji do detalja poznaju sva pavila koja vode do šoljice savršenog espressa, i sami isprobati napraviti i ukrasiti svoj vrhunski espresso.

Posebnu pažnju privukli su i kokteli od kafe koji bez sumnje donose jedinstven gastronomski uživat, a uživali su i ljubitelji ostalih toplih napitaka u kojima je kafa glavni sastojak, kao što su cappuccino i machiato.

Barcaffe baristi otkrili su i tajnu 5M formule za savršen espresso, a to je:

Miscela (mješavina kafe) – Baristi pripremaju espresso od specijalno pripremljenih mješavina kafe. Samo najkvalitetnija zrna Barcaffè espresso kafe i poseban način prženja garantuju idealnu kombinaciju ukusa i arome.
Macinadosatore (mlin za kafu) – Mljevenjem se oslobađaju arome, stoga se sve mješavine melju malo prije pripreme espressa. Bez odgovarajućeg mljevenja, i uz najbolju mješavinu nećete postići idealan ukus. Kroz krupno samljevena zrna voda prođe prebrzo i stoga se ulja i arome kafe ne uspiju otopiti, a kroz presitno mljevena zrna voda ne uspijeva proći.
Macchina Espresso (aparat za espresso) – Bez njega nije moguće napraviti espresso. Profesionalni aparat za bariste posjeduje cijeli niz tehničkih parametara. Temperatura vode treba biti u granicama 88 – 92 °C, pritisak 9 bara, a vrijeme ekstrakcije kafe 25 do 30 sekundi. Samo provjereni i svjetski poznati proizvođači aparata za espresso garantuju kvalitet Barcaffè espressa.
Mano (ruke, iskustvo) – Od umijeća bariste zavisi sam tehnološki proces pripreme espressa. Barcaffè barista zna kako i koliko kafe treba staviti u filter. Pravi barista ima osjećaj za dobro napravljen espresso za koji je mješavina tačno određena, šoljice su pravilno zagrijane, a kafa se toči polako i sa strane.
Manutenzione (održavanje aparata) – Aparat traži redovno održavanje, posebno dijelova ključnih kod pripreme kafe. Odstranjivanje kamenca i taloga od kafe još je jedan bitan aspekt održavanja. Kamenac smanjuje efikasnost korištenja, a masnoće koje mogu biti prisutne u talogu do neprepoznatljivosti mogu promijeniti ukus kafe.

Barcaffè svake godine organizuje Barcaffé Barista Tour kako bi koncept pripreme savršene šoljice kafe približio ugostiteljima i ljubiteljima vrhunskog espressa. Barcaffè je danas jedan od najznačajnijih regionalnih brendova u espresso biznisu, zastupljen je u gotovo svim zemljama regiona. Barcaffé espresso je nosilac 8 zlatnih medalja na International Coffee Cup Tasting u Italiji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here