F-TYPE s licem Aston Martina, novom tehnologijom te V8 motorom od 575 KS

Zbog novih užih PIXEL LED svjetala i agresivnije dizajniranog prednjeg dijela, mnogi ga već upoređuju s još luksuznijim Aston Martinom

37
Jaguar

Jaguar F-Type na predstavljen je 2013. godine, a sada je napokon došlo vrijeme za osvježenu verziju. Pritom su u Jaguaru odradili pošten posao pa su tako promjene jasno vidljive (barem na prednjem dijelu). Zbog novih užih PIXEL LED svjetala i agresivnije dizajniranog prednjeg dijela, mnogi ga već upoređuju s još luksuznijim Aston Martinom.

Tu su i agresivni usisnici zraka, nešto drugačiji branik i dobro poznata masivna prednja maska. Na bočnom i zadnjem dijelu većih promjena ipak nema, pa će tek oni oštrijeg oka zapaziti nešto drugačiji svjetlosni potpis zadnjih LED svjetala.

Unutrašnjost je sada nešto modernija, pa tako ispred vozača stoji 12,3-inčni digitalni kokpit, dok se u središnjem dijelu nalazi zaslon putem kojeg se upravlja novim Touch Pro infotainment sistemom koji podržava Android Auto i Apple Car Play. Osim toga, novi infotainment sistem sada je umrežen s Jaguarovom centralom i ima mogućnost ažuriranja. Vozač i suvozač uživat će i u novim sjedištima nešto drugačijeg dizajna. Šta je ispod poklopca? Za evropske kupce postoji nekoliko opcija. Prva je 2,0-litreni četverocilindraš s 300 KS i 400 Nm okretnog momenta uz koji F-Type do stotke stiže za 5,4 sekunde i juri do maksimalnih 250 km/h. Oni zahtjevniji mogu odabrati 5,0-litreni V8 motor sa superchargerom koji broji 450 KS uz 580 Nm okretnog momenta. Uparen s 8-stepeni, automatikom, dolazi i s opcionim pogonom na sve točkove. Ubrzanje do stotke traje 4,4 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 285 km/h.

Vrh ponude čini verzija F-Type R s 575 KS uz 700 Nm okretnog momenta. Stotku hvata za 3,5 sekundi i ne staje do maksimalnih 299 km/h! Pritom ima i dorađen ovjes te vozačima nudi maksimalni užitak u vožnji. Zanimljiv detalje je i Quiet Start funkcija uz koju je moguće „u tišini” upaliti automobil kako ne bi probudili susjede. Poznate su i cijene, pa tako u Velikoj Britaniji ulazni model kreće od 54,060 funti

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here