OKRUGLI STO AMERIČKE TRGOVAČKE KOMORE U BiH NA TEMU DIGITALNA TRANSFORMACIJA BiH

Učesnici okruglog stola bili su regulatori i predstavnici vlasti koji su imali priliku čuti prepreke za digitalizaciju poslovanja i ostvarivanje napretka u digitalnoj transformaciji

111
Komora

Bosna i Hercegovina suočena je s ograničenjima zbog kojih se digitalizacija razvija sporijim tempom čime se negativno utiče na smanjenje troškova u svim sferama privrede i društva. Okrugli sto na temu Digitalna transformacija u organizaciji Američke trgovačke komore u BiH zamišljen je kao početak dijaloga na temu digitalizacije koji bi se trebao realizovati u budućnosti kako kroz komitet za bankarstvo i finansije tako i kroz ostale komitete komore.

Poslovna klima

“Shodno kontinuiranim zagovaračkim aktivnostima koje komora provodi kroz svoje komitete, prepoznali smo važnost organizovanja okruglog stola na temu Digitalna transformacija BiH sa željom da započnemo dijalog kako bismo kreirali uspješnu sinergiju između privatnog i javnog sektora sve sa ciljem unaprijeđenja poslovne klime u BiH u smjeru digitalizacije kako u finansijskom sektoru, tako i u IKT sektoru”, izjavila Alma Kratovac, predsjednica komiteta za bankarstvo i financije Američke trgovačke komore u BiH.

Učesnici okruglog stola bili su regulatori i predstavnici vlasti koji su imali priliku čuti prepreke za digitalizaciju poslovanja i ostvarivanje napretka u digitalnoj transformaciji koje ističu članice kompanije Američke trgovačke komore u BiH. Neke od tema koje su razmatrali govornici između ostalog bile su i finansijske inovacije digitalne transformacije, zaštita ličnih podataka u kontekstu digitalne transformacije, digitalni potpis i njegova primjena te pravni okvir digitalizacije.

Finansijski sektor

“Samo banke mogu da vrše platni promet, ostale Fintech kompanije u BiH isključene su i neuređene u BiH propisima, a nikako ne možemo zanemariti činjenicu da Fintech kompanije postoje u BiH. Od regulatora se očekuje da usmjeravaju tržiste u određenom pravcu u kojem oni smatraju da je najedakvatnije, i da rade na zaštiti interesa klijenata i stabilnosti finansijskog tržišta BiH i finansijskog sektora”, izjavila je Naida Čustović, advokat WOLF THEISS.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here