Federer najplaćeniji, Nadal najbolji u 2019. godini

Iako je u finalnom meču završnog turnira teniske sezone pobijedio Stefanos Tsitsipas, na prvom mjestu ATP liste i dalje je Rafael Nadal, ali su godišnji prihodi Rogera Federera već 14 godina bez premca u svijetu tenisa.

234

Završni turnir 2018/2019. teniske sezone, na kojem su nastupila osmorica najboljih igrača u 2019. godini, završen je u londonskoj O2 Areni pobjedom grčkog tenisera  Stefanosa Tsitsipasa nad Austrijancem Dominicom Thiemom sa 6-7, 6-2, 7-6 u finalnom meču. Dvadesetjednogodišnji teniser došao je do najvećeg naslova u karijeri u svom prvom nastupu na ATP finalima, a za pobjedu je nagrađen sa 2,656 miliona dolara i 1.300 ATP bodova, a Thiem je prošao sa zarađenih 1,3 miliona dolara i 800 bodova.

Ipak, prema ukupnom poretku na ATP listi je Rafael Nadal sa 9.985 bodova, uprkos tome što nije uspio proći grupnu fazu na posljednjem turniru sezone. Na drugom mjestu je Novak Đoković sa 9.145 bodova, koji nije uspio ući u završnicu turnira u Londonu, a Roger Federer je na trećem mjestu sa 6.590 bodova.

Lista najplaćenijih tenisera pak izgleda nešto drugačije.  Najplaćeniji teniser već 14. godinu zaredom je Federer koji je u 2019. godini uprihodio rekordnih 93 miliona dolara, skoro dvostruko više od Đokovića. Federerova zarada od sponzora u iznosu od 60 miliona dolara godišnje, bez premca je čak i u poređenju sa zaradama drugih sportskih velikana poput igrača golfa Tigera Woodsa, NBA igrača LeBrona Jamesa ili fudbalera Cristiana Ronalda. Federer reklamira skoro sve ono na što ljubitelji tenisa troše mnogo novca, tenisku opremu, satove, odjeću, ali i finansijske usluge. Iako je ovaj 38-ogodišnji teniser na zalasku karijere, japanski brend sportske odjeće Uniqlo vjeruje da će Federer imati veliki marketinški uticaj na svoje fanove, čak i kada ostavi reket. Nakon 20 godina sponzorskog ugovora sa Nikeom, Federer je prošle godine sa Uniqlom potpisao desetogodišnji ugovor vrijedan 300 miliona dolara koje će dobiti bez obzira na to koliko će još dugo igrati tenis.

Đokovic je drugi najplaćeniji igrač u ovoj godini, kojem su osvojeni naslovi pomogli da se domogne ukupne zarade od 50,6 miliona dolara, uključujući 30 miliona dolara koje je dobio od sponzora poput Lacoste, Head, Asics, Seiko, NetJets i Ultimate Software.

Inače, dominacija na terenu teniske trojke (Federer, Nadal, Đokovic) sa osvojenih 53 od 63 Grand Slamova od 2004. godine, donijela im je ukupno 373 miliona dolara zarade iz nagradnog bazena, po čemu značajno prednjače u odnosu na druge tenisere. Trojac je uz to u karijeri zaradio i 1,2 milijarde dolara od sponzorskih ugovora.

US Open je bio prvi Grand Slam na kojem su teniseri i teniserke bili podjednako plaćeni, a sada svaki od četiri Grand Slama donosi ravnopravnu plaću za muškarce i žene. Iako je Serena Williams jedina žena koja se našla na Forbesovoj listi 100 najplaćenijih sportista, među deset najplaćenijih igraa tenisa izbalansiran je broj tenisera i teniserki.

Donosimo listu najplaćenijih u svijetu tenisa u 2019. godini:

  1. Sloane Stephens

Pobjednica US Opena 2017. godine, ove godine se vratila na Flushing Meadows gdje se održava ovaj Grand Slam i to u Nikeovom retro modelu tena Jordan VIII. Njen sponzorski ugovor s Nikeom jedan je od najunosnijih u tenisu

Mandatory Credit: Photo by Carolyn Kaster/AP/REX/Shutterstock (9858699j)
Sloane Stephens returns a shot to Anastasija Sevastova, of Latvia, during the quarterfinals of the U.S. Open tennis tournament, in New York
US Open Tennis, New York, USA – 04 Sep 2018

9. Simona Halep

Halep je u ovoj godini osvojila samo jedan Grand Slam, Wimbledon. To je ujedno bio i njen drugi naslov u karijeri. Među njenim sponzorima su kompanije Nike, Wilson, Mercedes-Benz i Hublot.

  1. Angelique Kerber

Naslov na Wimbledonu 2018. godine, donio je Angeliqui sponzorstvo Adidasa. Osim sa Adidasom, obnovila je i sponzorske ugovore sa kompanijama SAP, Generali i NetJets Yonex, Porsche, Rolex i Lavazza, a njeni sponzor odnedavno je i Head & Shoulders brend kompanije Procter & Gamble’s.

  1. Alexander Zverev

Njemac Zverev je 22-ogodišnja teniska zvijezda u usponu. Sponzorske ugovore ima sa kompanijama Head, Peugeot, Richard Mille i Zegna.

6. Naomi Osaka

Najunosniji ugovor ove godine, Osaka je potpisala sa Nikeom. Donosit će joj 10 miliona dolara godišnje. Nedavno je ugovore potpisala i sa kompanijama Hyperice, BodyArmor i Muzik.

5.Serena Williams

Najplaćenija sportistkinja svijeta imala je veoma uspješnu sezonu nakon povratka na teniske terene i duže pauze koju je napravila po rođenju kćerke Olympije. Listu sponzorskih ugovora proširila je sklopivši ugovore i sa kompanijama Pampers, Axa Financial i General Mills.

  1. Rafael Nadal

Samo za jedno pojavljivanje na teniskom turniru, Španac može uzeti milion dolara. Njegovi glavni sponzori su Nike, Babolat, Kia Motors, Telefonica, Richard Mille i Mapfre.

  1. Kei Nishikori

Nishikori i Zverev su jedini koji nemaju titulu na Grand Slamovima, a među 10 su najplaćenijih tenisera. Ipak, Nishikori je najuspješniji japanski teniser ikada i bit će lice Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine. Njegovi sponzori Asahi, NTT, Japan Airlines, Lixil, Procter & Gamble i Nissin bit će i oficijelni partneri Olimpijade.

2. Novak Đoković

Novak je tokom karijere iz nagradnih bazena turnira generirao više od 135 miliona dolara, odnosno devet više od najplaćenijeg tenisera svijeta, Federera. Njegov sponzorski ugovor sa Lacoste jedan je od najunosnijih u tenisu.

  1. Roger Federer

Osim unosnog sponzorskog ugovora za Uniqlom, Federer je potpisao i višemilionski ugovor sa kompanijom Rimowa prošle godine. Velike prihode ostvaruje i od sponzora Credit Suisse, Mercedes-Benz, Rolex, Moet & Chandon, Barilla i mnogih drugih.

 

 

 

 

 

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here