BIMAL kupio fabriku jestivog ulja NOVO SUNCE u Somboru

Preuzimanjem fabrike u Srbiji BIMAL Grupa potvrdila lidersku poziciju

67
Bimal

BIMAL Grupa je uspješno završila postupak preuzimanja tradicionalne somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja NOVO SUNCE i time zvanično postala većinski vlasnik. Kupovinom fabrike NOVO SUNCE, poslovna grupa BIMAL je potvrdila svoju lidersku poziciju.

Jačanje industrije

„Cilj naše akvizicije je ukrupnjavanje i jačanje industrije ulja u regiji Zapadnog Balkana. Naša namjera je da kompaniju BIMAL SUNCE dovedemo na najviši tehničko-tehnološki nivo proizvodnje, koji posjedujemo u fabrici za proizvodnju jestivog ulja BIMAL u Brčkom“, rekao je predsjednik Uprave STUDEN Grupe i generalni direktor kompanije BIMAL Ilija Studen.

Prvi koraci poslije preuzimanja fabrike su rekonstrukcija pogona, podizanje proizvodnih kapaciteta, te optimizacija troškova. Fabrika NOVO SUNCE trenutno prerađuje suncokretovo i sojino sjeme, dok se u brčanskoj fabrici BIMAL prerađuju sve tri uljarice, suncokret, soja i uljana repica. Kako je saopšteno iz BIMAL Grupe cilj je da obje fabrike proizvode jednake proizvode, vrhunskog kvaliteta od sve tri sirovine.

Kapaciteti proizvodnje

„Početna ulaganja u projekat BIMAL SUNCE su 40 miliona KM. Budući da je plan da kapacitet proizvodnje podignemo sa trenutnih 100.000 tona na 180.000 tona godišnje, ulaganja u narednom periodu će dostići ukupan iznos od 70 miliona KM“, rekao je Studen.

BIMAL Grupa će proizvodnjom u dvije fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka. Takođe, viši proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Evropske unije gdje BIMAL već izvozi svoje specijalne proizvode, te potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here