Riječ urednice Aide Delić: „Čuvari“ pravne sigurnosti

(...ili kako su izmjene i dopune Zakona o notarima FBiH dirnule u „osinje gnijezdo“ (čitaje kase notara)?

140
Aida Delić

Pratim, dragi moji, posljednjih dana žestoku ofanzivu notara da izmjene i dopune  Zakona o notarima FBiH kojeg je krajem prošlog mjeseca usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH, ne usvoji Dom naroda FBiH. Čisto napomene radi Ustavni sud Federacije BiH je prošle godine donio Odluku kojom je proglasio neustavnim pojedine odredbe Zakona o notarima FBiH, Člana 73. koji je propisivao obaveznu notarsku obradu određenih pravnih poslova.

Prevedeno na jezik poslovnih ljudi, možete imati vrhunskog pravnika u kompaniji, u upravnom odboru vam može sjediti profesor privrednog prava sa pravnog fakulteta, ali oni nisu mogli obraditi privredni ugovor, nego  ste za isti morali angažirati i platiti notara po cijeni od 250 KM, ukoliko vrijednost ugovora ne prelazi 50.000 KM.

Novim prijedlogom Zakona o notarima FBiH ugovore mogu obrađivati advokati, pravnici ili  stručnjak odgovarajuće pravne kvalifikacije, a notarima ostaje postupak  solemnizacije koji nalaže da notar potvrđuje zakonsku ispravnost sačinjenog rješenja.

Kako ja to shvatam, sada privredni ugovor za našu firmu može obraditi i profesor privrednog prava, što ranije nije mogao!?!

Iz Notarske komore FBiH uvjeravaju sve da nam prijeti pravna nesigurnost ukoliko se predložene zakonske odredbe usvoje, ograđujući se oni ne bi (ne daj Bože) komentirali odluke Ustavnog suda FBiH.

Kao pravni laik, evo,  pitam kako se pravno ovo tumači manje-više otvoreno pozivanje delegata Doma naroda Parlamenta FBiH da ne podrže izmjene Zakona? Ili otvoreni poziv Notarske komore FBiH notarima da lobiraju kod sudija Ustavnog suda FBiH, još dok se čekala odluka o ustavnosti Zakona o notarima FBiH? Nemušto obrazloženje da se predsjednik Notarske komore FBiH „malo slobodnije izrazio“ pilo bi vode da se radi o komori ili udruženju pletilja, ali bi barem pravnici trebali biti svjesni posljedica „malo slobodnijeg izražavanja“.

Davno sam u memoarima  Sir Winstona  Churchilla pročitala rečenicu da „Nema velikih ciljeva, postoje samo veliki interesi“ i ona mi je prva u mislima sa svakim novim javnim obraćanjem notara.

Pravna nesigurnost je, gospodo, kada privredni spor na sudovima u FBiH traje i 10 godina, kada dužnik kaže potražiocu da sa izvršnom presudom suda u FBiH o naplati duga može obrisati „donji dio leđa“, kada procedura promjene direktora u firmi (sa uredno obrađenim dokumentom od strane notara) traje mjesec i više dana, kada… Mogla bih do sutra nabrajati šta je sve pravna nesigurnost, ali se Notarska komora FBiH o tome nije oglašavala.

Sada, kada su usvojene izmjene Zakona o notarima FBiH, odjednom nam prijeti haos i pravna nesigurnost.  Zapravo se samo radi o tome da su izmjene i dopune Zakona (u skladu sa Odlukom Ustavnog suda FBiH) dirnule u „osinje gnijezdo“ (čitaj notarske kase). I tu negdje počinje i završava priča o haosu, pravnoj nesigurnosti, ciljevima i interesima…

 

PREKOAida Delić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here