Odobren zajam od 15 miliona eura za obnovu hidroelektrane kod Čapljine

Zajmom kojega je odobrila Njemačka razvojna banka KfW, zamijenit će se dotrajala oprema i modernizirati postrojenja staro 40 godina.

60
Vijeće ministara BiH odobrilo je na vanrednoj telefonskoj sjednici u subotu zajam od 15 miliona eura za remont i modernizaciju pogona reverzibilne hidroelektrane Čapljine čiji je rad važan u elektroenergetskom sistemu BiH, Hrvatske i Srbije.

Kako su saopćili iz

Vijeće ministara BiH odobrilo je na izvanrednoj telefonskoj sjednici u subotu zajam od 15 milijuna eura za remont i modernizaciju pogona reverzibilne hidroelektrane Čapljine čiji je rad važan u elektroenergetskom sustavu BiH, Hrvatske i Srbije.

Kako su priopćili iz Vijeća ministara BiH, zajmom kojega je odobrila Njemačka razvojna banka KfW, zamijenit će se dotrajala oprema i modernizirati postrojenja staro 40 godina.

Rok otplate zajma je 15 godina.

Ovaj elektroenergetski objekt koji se nalazi u sistemu rada Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne bi nakon obnove trebao povećati proizvodnju električne energije zbog manjeg broja zastoja usljed kvarova opreme, raspoloživost hidroelektrane za pružanje pomoćnih usluga elektroenergetskom sistemu BiH kao i u radu elektro sistema Hrvatske, Srbije i BiH, navodi se u saopćenju Vijeće ministara BiH.

Ova hidroelektrana čija se jedna akumulacija nalazi u Popovu polju, na području Ravnog i Stoca, a strojarnica i drugi dio akumulacije u Svitavi u Čapljini koristi vodu rijeke Trebišnjice. Voda se usmjerava tunelom dugim 8,1 kilometar.

Posebnost ove hidroelektrane je da u doba godine kada nema dovoljno vode posredstvom pumpi u jeftinijem razdoblju dana vodu prebacuje u višu akumulaciju. Ova hidroelektrana dodatno se aktivira u slučaju ispada na elektronegretskoj mreži drugih pogona kako bi se nadoknadila nedostajuća energija.

Instalirane je snage 420 megawatta, a godišnja proizvodnja iznosi 620 gigawattsati električne energije.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here