Održan „Info dan metalaca 2019“

Centralna tema "Info dana metalaca 2019" bila je izgradnja Bloka 7 TE Tuzla, kao šanse za metalsku industriju BiH

101
Metalci

Danas je u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održan „Info dan metalaca 2019“, uz prisustvo velikog broja predstavnika kompanija metalske i elektro industrije, institucija i komorskog sistema.  Imajući u vidu da metalskoj industriji u Bosni i Hercegovini dugi niz godina pripada status najznačajnije grane industrije, a posljednjih godina bilježi evidentan rast proizvodnje i izvoza, Privredna/Gospodarska komora FBiH je u saradnji sa Kantonalnom privrednom komorom Tuzla i uz partnerski događaj „BH Engineering Week 2019″, organizovala ovaj događaj kao još jedan vid promocije ove privredne grane.

Uspješni projekti

Privredna / Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine po četvrti put kroz Info dan metalaca prezentuje pozitivne i uspješne priče, a sve u cilju dalje afirmacije i razvoja metalskog sektora u BiH. Na ovogodišnjem Info danu metalaca govorili su federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, predsjednik P/G K FBiH Mirsad Jašarspahić, predsjednik KPKT Nedret Kikanović i predsjednik Udruženja metalne i elektro industrije Kasim Kotorić. Direktor Sektora za industriju i usluge i sekretar Udruženja metalne i elektro industrije Almin Mališević prezentirao je stanje, uspješne projekte i mogućnosti metalne industrije BiH.

Centralna tema “Info dana metalaca 2019” bila je izgradnja Bloka 7 TE Tuzla, kao šanse za metalsku industriju BiH. Imajući u vidu da su u toku pripremni radovi na izgradnji ovog najvećeg poslijeratnog projekta u BiH ukupne vrijednosti 722 miliona eura, na događaju je naglašen značaj projekta za razvoj domaćih kompanija, prvenstveno iz metalske industrije, a zatim i svih pratećih industrija. Predstavnik JP Elektroprivreda BiH Ramo Ibrišević prezentirao je projekt izgradnje Bloka 7 TE Tuzla sa akcentom na metalsku industriju. „Kako se radi o projektu koji može biti motor razvoja metalske, elektro, građevinske i drugih industrija, neophodno je raditi na pripremi kompanija kako bi bile u kapacitetu kadrovski i tehnološki kvalitetno odgovoriti zahtjevima projekta“, kazao je predsjednik P/G K FBiH.

Vještačka inteligencija

O tehnologiji budućnosti – vještačkoj inteligenciji, govorio je Namik Hrle, bosanac koji nosi titulu IBM Fellow. Radi se o čovjeku koji je IBM-ov glavni izumitelj, član IBM Akademije i Vijeća tehničkih stručnjaka.

Predstavnik kompanije Banstroj d.o.o. Banovići, Tarik Saletović,  uradio je prezentaciju projektovanja i karakteristika Pelton turbine. Radi se o kompaniji sa bogatim iskustvom i velikom listom realiziranih projekata u BiH i zemljama regiona.

Adnan Ahmetbegović iz kompanije Fining d.o.o. Gračanica, prezentirao je karakteristike dvoredne portalne dizalice.  Fining je kompanija koja dugi niz godina radi veoma kvalitetne uređaje za dizanje tereta.

O industriji 4.0, robotici sa primjerima aplikacije za robotsko brušenje govorio je Franc Žaberl iz kompanije Fanuc.

Obzirom da je 15. novembar Dan metalaca, govornici i svi prisutni su iskoristili održavanje Info dana metalaca da ukažu na pozitivne trendove u ovoj industriji i upute čestitku metalcima Bosne i Hercegovine.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here