Berlin mjesto prve Tesline fabrike u Evropi

“Berlin je super”, kazao je Musk, dodavši da će Tesla otvoriti centar za inženjering i dizajn u njemačkoj prijestolnici.

49
Tesla

Izvršni direktor Tesle Elon Musk najavio je da će Berlin biti mjesto prve evropske fabrike za proizvodnju dijelova za  električne automobile.

“Berlin je super”, kazao je Musk, dodavši da će Tesla otvoriti centar za inženjering i dizajn u njemačkoj prijestolnici.

Započinjanje proizvodnje

Iz Tesle je ranije saopćeno da namjeravaju započeti proizvodnju u Evropi 2021. godine.

Ovi potezi dolaze jer se firma koja je također imala velika ulaganja u jednu kinesku fabriku suočila sa pojačanom konkurencijom u industriji električnih vozila.

Musk je to najavio na ceremoniji dodjele nagrada u Njemačkoj u utorak.

“Svi znaju da je njemački inženjering izvanredan i to je dio razloga zašto našu Gigafactory Europu smještamo u Njemačku”, rekao je.

Musk je razlog svoje odluke naveo i rizike oko izlaska Velike Britanije iz EU, piše BBC.

Veći rast

“Neizvjesnost oko Brexita previše je rizična da bi se Gigafactory smjestila u Veliku Britaniju”, rekao je on.

Musk je kazao da će se taj objekt nalaziti u blizini novog aerodroma u Berlinu, a kasnije je na Twitteru dao više detalja o tome šta će fabrika proizvoditi.

Fokus na Njemačku dolazi usred sve većeg porasta zainteresiranosti za električne automobile u Evropi.

Tokom narednih godina, najveća postrojenja za proizvodnju električnih automobila bit će u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji, pokazuju industrijske analize.

Potvrđeno je da oko 16 velikih postrojenja za proizvodnju litijum-jonskih baterija bi trebale započeti s radom u Evropi do 2023. godine.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here