U regiji se najviše bojimo za svoje poslove, a bili bismo zadovoljni sa prosječnom plaćom od 1.300 KM!

U narednih godinu dana više od 60 posto građana BiH želi promijeniti posao, u regiji se najviše bojimo za svoje poslove, Makedonci najmanje!

24

Portal Posao.ba je za vrijeme trajanja posljednjih regionalnih Virtualnih dana karijera i znanja (16. do 23. oktobra.) u saradnji s vodećim portalima za oglašavanje poslova u Hrvatskoj (MojPosao), Srbiji (Infostud) i Makedoniji (Vrabotuvanje), proveo veliko istraživanje čiji je cilj bio uporediti sličnosti i razlike tržišta rada u ove četiri zemlje.

U istraživanju je učestvovalo više od 4.000 ispitanika, od kojih je, što se tiče bh. ispitanika 37 posto nezaposlenih, 56 posto zaposlenih, a sedam posto ispitanika se još školuje.

U narednih godinu dana više od 60 posto građana BiH želi promijeniti posao, u regiji se najviše bojimo za svoje poslove, Makedonci najmanje!

Na pitanje da li žele promijeniti posao u narednih godinu dana čak 62 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno, dok tek devet posto negativno, a 29 posto će promijeniti jedino ako na to budu bili prisiljeni zbog nekih okolnosti.

49 posto ispitanika iz BiH se ne boji za svoje radno mjesto, 26 posto je izrazilo bojazan dok 25 posto bh. građana uopšte ne razmišlja o tome.  Što se tiče Srbije, 24 posto je izrazilo strah za svoje radno mjesto, u Hrvatskoj 18 posto ispitanika, dok Makedonci najmanje strahuju (16 posto).

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca, najviše ispitanika iz BiH izabralo bi stranog vlasnika (53 posto). Petina ispitanika (21 posto) najradije bi radilo za kompaniju u državnom vlasništvu, dok bi čak 18 posto radilo za sebe. Država kao poslodavac podjednako je popularna u sve četiri zemlje, a rad za domaćeg privatnog poslodavca podjednako je neprivlačan svima u regiji.

U regiji imamo najduži staž kada je nezaposlenost od pet godina u pitanju (21 posto), a prati nas Srbija (20 posto), Makedonija sa 14 posto, dok je Hrvata sa ovim stažom tek sedam posto.

Od kada su nezaposleni, petina ispitanika (22 posto ) se javila na prosječno 20 konkursa za posao, a njih 27 posto javilo se na do deset konkursa. Na više od 50 konkursa javilo se 15 posto ispitanika, dok se 9 posto nije javilo niti na jedan konkurs za posao.

U regiji s najnižom prosječnom platom bi bili zadovoljni Makedonci, dok najvišu cifru žele Hrvati!

A kada su očekivanja u plaćama, tj. za koju cifru bi pristali da rade kod najpoželjnijih poslodavaca, bh.građani bi bili zadovoljni sa prosječnom plaćom od 1.300KM, Hrvati 2.600KM, građani Srbije za 1.200KM, dok je prosječna željena plaća kod Makedonaca 1.130 KM.

Što se tiče zaposlenih bh. ispitanika, željena prosječna plaća za njih je od 1.570KM, nezaposleni bi bili zadovoljni sa prosječnom od 1.150KM, dok su ispitanici koji se još školuju idealnu prosječnu plaću zamislili u iznosu od 1.330KM.

Građani se nadaju da će dobiti posao tri mjeseca nakon završetka školovanja

Najviše ispitanika koji se školuju (52 posto) očekuje da će posao naći u roku jednog do tri mjeseca, a 24 posto da će posao naći u roku tri do šest mjeseci nakon što završetka školovanja. Da će posao tražiti pola godine do godine dana smatra 10 posto ispitanika, a takođe 10 posto da će posao tražiti više od godinu dana.

Polovica ispitanika (52 posto) koji se još školuju zainteresovano je za prakse kao oblik sticanja radnog iskustva prije stalnog zaposlenja, za honorarni rad raspoloženo je njih 38 posto, dok 10 posto ispitanika nije zainteresovno za sticanje bilo kakvog radnog iskustva prije stalong zaposlenja.

Većina ispitanika (57 posto) već ima jasnu predstavu o budućem zanimanju, 38 posto ima ideje ali nisu 100 posto sigurni, dok pet posto ispitanika koji se još uvijek školuju nije sigurno čime bi se voljeli baviti.

52 posto ispitanika traži bilo kakav posao, bio u struci ili ne. Posao u struci odabralo bi 38 posto bh. ispitanika, dok je njih devet posto spremno raditi van svoje struke.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here