Povoljniji krediti za privredu u hronično nepovoljnom ambijentu

Dostupnost jeftinijih izvora finansiranja, što je primarni cilj programa subvencioniranja kredita privredi gdje je bankama dotirana razlika između niže i stvarne tržišne kamate, doprinosi rastu privrednih aktivnosti, ali od poduzetnika iziskuje obimnu i kompliciranu dokumentaciju. Uz to, privredni rast ne može biti zasnovan samo na trajnom izdvajanju budžetskih sredstava za subvencije.

103
Krediti

Cijene kapitala u posljednje vrijeme relativno su povoljne i imaju tendenciju pada, ali ako posmatramo kreditne uslove koje imaju kompanije u zemljama EU, regiona i BiH, možemo reči da su kreditna sredstva u BiH još uvijek preskupa i da otežavaju i usporavaju razvoj bh. privrede. Subvencionirani krediti za privredu, gdje se bankama sa entitetskog, kantonalnog i općinskog nivoa dotira razlika između niže i stvarne tržišne kamate, u proteklom periodu bili su zamajac porasta obima odobrenih kredita privredi te su donekle rezultirati skokom privredne aktivnosti.

Privredni rast

Iako je u BiH znatan broj kreditno sposobnih preduzeća, postojeći krediti su za prosječnog domaćeg privrednika preskupi.

„U posljednje dvije godine u BiH je došlo do smanjenja kamatnih stopa na kredite, ali to još uvijek nije blizu uslova kakve imaju npr. kompanije u Njemačkoj. U BiH je veliki broj kompanija kreditno sposoban, međutim, upravo zbog toga što su sredstva skupa, ne postoji veliki interes za njihovo korištenje“, rekao je Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH za Business Magazine.

Zbog toga se subvencionirani krediti pokazuju kao dobri primjeri podrške kompanijama za obezbjeđenje jeftinih kreditnih sredstava.

„U posljednjih pet godina Bosna Bank International (BBI) je iz vlastitih sredstava plasirala oko 110 miliona KM putem različitih linija za subvencioniranje profitne marže. U proteklom periodu ovakav oblik podrške razvoju i poslovanju privrednim subjektima realiziran je u više općina i kantona, općine Novi Grad Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo i Novo Sarajevo i  kantonima: Bosanskopodrinjski i Unsko-sanski te Gradu Zenica“, rekla je za Business Magazine Edina Hasečić, direktorica Sektora za poslovanje sa pravnim licima BBI banke.

U protekloj godini 161 privredni subjekt koristio je ova sredstva putem BBI banke za različite namjene.

„Sredstva su iskorištena za obrtna sredstva, kupovinu opreme, investicije i druge namjene. Među korisnicima ovih linija najveći je broj malih i srednjih preduzeća te samostalnih obrta. Ovakve vrste finansiranja i privatno-javnog partnerstva definitivno su utjecale na smanjenje  cijena kapitala na tržištu, ali su i dobra mjera za stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, dodatne investicije i zapošljavanje “, rekla je Hasečić za Business Magazine.

Banci je sa kantonalnih i općinskih nivoa dotirana razlika između niže i stvarne tržišne kamate zarad snižavanja kamatnih stopa što je na domaćem tržištu više nego dobrodošlo.

„U protekle tri godine Općina Stari Grad je za subvencioniranje profitne marže izdvojila oko 101.000 KM budžetskih sredstava“, rečeno je iz Službe za odnose s javnošću i informacioni sistem Općine Stari Grad.

Suma koju je ova Općina opredijelila bankarima za pokrivanje razlike u kamati za ukupan iznos plasiranih kreditnih sredstava iznosi čak oko 2,25 miliona KM, a ovu subvencioniranu kreditnu liniju su prema podacima nadležne Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, do sada koristila 24 preduzeća iz Starog Grada. Dostupnost jeftinijih izvora finansiranja bila je više usmjerena prema malim i srednjim preduzećima.

Među preduzećima koja su koristila kreditna sredstva Općine Stari Grad je i Ga-Me-Ha, firma sa Lapišnice koja je više od 50 godina sinonim za ekskluzivne poslastice visoke kvalitete i vrhunskog ukusa.

Ga-Me-Ha je koristila subvencionirana kreditna sredstva u iznosu od 300.000 KM, a Općina Stari Grad je refundirala u konačnom iznosu četiri posto od ovih sredstava. Kreditna sredstva koristili su za unapređenje tehnologije, uvođenje dodatnih proizvoda i otvaranje novih radnih mjesta. Sa novom tehničkom opremom i novim mašinama otvorila su se i nova radna mjesta“, rečeno je iz Službe za odnose s javnošću i informacioni sistem Općine Stari Grad.

Iz budžeta općine Novo Sarajevo u trogodišnjem periodu od 2016. do 2018. godine izdvojeno je oko 27.000 KM za subvencioniranje kamata za bankarske kredite, dok je ovogodišnji Javni poziv privrednicima za subvencioniranu liniju BBI banke i Općine Novo Sarajevo u toku.

„Imajući u vidu da je Javni poziv privrednicima za subvencioniranu liniju BBI banke za 2019. godinu još uvijek u toku, do sada po ranijim kreditnim linijama za pet privrednika isplaćene su subvencije od 1.500 do 6.000 KM, što svakako podrazumijeva i znatan broj novih radnih mjesta te pokretanje i pružanje novih usluga na području općine Novo Sarajevo“, rečeno je za Business Magazine iz Odsjeka za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove Općine Novo Sarajevo, sa naglaskom da je prisutan rast budžetskih izdvajanja za subvencioniranje kredita u ovoj općini s obzirom na to da je zabilježen privredni rast.

Općenito, kreditna sredstva su jeftinija, a kreditni i privredni rast su u direktnoj sprezi

„Kreditna sredstva iz subvencioniranih linija uglavnom su korištena za nabavku mašina i opreme za modernizaciju proizvodnje, razvoj, proširenje proizvodnje i sl. Ako analiziramo obim proizvodne djelatnosti u FBiH, povećanje broja zaposlenosti, povećanje izvoza, vidljivo je da u posljednjih nekoliko godina imamo stalan rast svih navedenih parametara“, rekao je Jašarspahić, konstatujući da je na pozitivne trendove uticaj imao i olakšan pristup i pojeftinjenje kreditnih sredstava, ali i neke druge mjere i okolnosti.

Subvencionirani krediti privredi doveli su do opipljivog rasta privredne aktivnosti.

„Dobro je što je prepoznat ovakav način podrške putem kojeg banke odobravaju finansijska sredstva za razvoj i tekuće poslovanje, a lokalne zajednice subvencijom smanjuju cijenu kapitala i direktno putem odgovarajućih mjera utiču na podsticaj razvoja privrede i nova zapošljavnja na svojim područjima“, istaknula je Hasečić.

Ispunjavati uslove

Iako su privrednici zadovoljni jeftinijim kreditnim linijama, općenito postoje određene zamjerke koje se tiču plasmana subvencioniranih kredita privredi, a uglavnom se odnose na činjenicu da pristup kreditnim sredstvima nije olakšan.

„Kada govorimo o obimu, kreditna sredstva po nekim kreditnim linijama nisu u potpunosti plasirana. Zamjerke su uglavnom na obimnu i kompliciranu dokumentaciju, nesrazmjerne instrumente osiguranja kredita i sl.“, rekao je Jašarspahić.

Hasečić, pak, naglašava da lokalne zajednice javnim pozivom definiraju uslove koji su vezani za njihove strateške ciljeve.

„Svaka linija po nečemu je specifična kako u iznosu, vrsti finansiranja, visini subvencije, ali sve odrednice linije definirane su javnim pozivom. Iznos koji se subvencionira kretao se do četiri posto, a nakon ispunjenja svih uslova klijenti su mogli koristiti sredstva i po 0 posto“, rekla je Hasečić, ističući da korisnici ovakvih linija mogu biti svi privredni subjekti koji imaju kreditnu sposobnost, urednu kreditnu historiju i ispunjavaju potrebne uslove za odobrenje u skladu sa javnim pozivom, kao i da se sredstva isključivo mogu plasirati klijentima koji uredno izmiruju porezne obaveze te nemaju drugih neizmirenih obavezama prema lokalnim zajednicama koje su ugovorne strane.

Da banke ne plasiraju cijeli predviđen iznos subvencioniranih kredita, rečeno je za Business Magazine i iz Općine Novo Sarajevo, ali iz Općine Stari Grad kažu, pak, da su sredstva za subvencioniranje nižih kamata za preduzeća u potpunosti iskorištena.

„Privrednici koji su u ranijem periodu koristili ovu liniju uredno su izmirivali svoje obaveze, tako da je za sve njih u potpunosti isplaćen kredit i subvencija. Uspješnost ove linije se ogleda kako u iskorištenosti novca, tako i u ispunjavanju ostalih uslova neophodnih za učestvovanje u ovom programu“, rečeno je iz Službe za odnose s javnošću i informacioni sistem Općine Stari Grad.

Štaviše, uspješna realizacija programa dostupnosti jeftinijih izvora finansiranja utjecala je na to da su i očekivanja u Općini Stari Grad o kreditnoj aktivnosti u narednom periodu također pozitivna.

„U budžetu za 2019. godinu za ove namjene osiguran je iznos od 25.000 KM. Imajući u vidu iskustva iz ranijeg perioda, odnosno interes privrednika s područja Starog Grada, ocijenjeno je da je iznos od 25.000 KM za subvencioniranje profitne marže dovoljan, tako da nije bilo povećanja ovog granta. Prema podacima za ovu godinu, od zaključivanja sporazuma između Općine Stari Grad i BBI banke, kreditnu liniju iskoristile su dvije kompanije sa područja općine Stari Grad, te su „povučena“ kreditna sredstva u iznosu od 250.000 KM. Subvencionirana stopa od strane Općine za svaki njihov kredit iznosila je četiri posto“, rečeno je iz Službe za odnose s javnošću i informacioni sistem Općine Stari Grad o posljednjim odobrenim subvencijama.

Izbor banke

Budžetska sredstva kroz koja se subvencioniranjem kredita aktivno podržava domaća privreda, plasirana su kroz komercijalne banke. Do sada nismo dobili odgovor zbog čega Razvojna banka FBiH kao finansijska institucija čija je zadaća provođenje ekonomske politike radi privrednog razvoja nije bila prvi izbor za subvencioniranje stimulativnog kreditiranja kamatne stope niže od tržišnih.

U prethodnim godinama Raiffeisen banka realizirala je namjenske kreditne linije za pravna lica na nivou lokalne samouprave u saradnji s više budžetskih organizacija, a ove kreditne linije bile su namijenjene za kreditiranje stambenih potreba mladih, podršku razvoju biznisa, program učešća u zajedničkim ulaganjima te poljoprivrednike, ali Banka u svojoj ponudi trenutno nema kredite za pravna lica koji su subvencionirani od strane budžetskih organizacija.

Odabir banke za subvencioniranje stimulativnog kreditiranja povoljnije kamatne stope vrši se na osnovu javnog poziva, a Općina Stari Grad Sarajevo je već četvrtu godinu zaredom Ugovor o plasiranju sredstava putem kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope za privredne subjekte koji posluju na području ove općine – zaključila sa BBI bankom.

„Javni poziv jasno propisuje kriterije koje banke trebaju ispuniti, a posebno se cijene visina finansijskih sredstava za kreditnu liniju, visina kamatne stope, troškovi obrade kredita i broj uspješno implementiranih kreditnih linija na području FBiH čiji su karakter i kompleksnost slični onima koji se odnose na ovaj javni poziv. Na svim javnim pozivima najpovoljnije uslove ponudila je BBI banka“, rekli su za Business Magazine iz Službe za odnose s javnošću i informacioni sistem Općine Stari Grad.

Posljednjih nekoliko godina Općina Novo Sarajevo također raspisuje Javni poziv za odabir banke (banaka) za realizaciju kreditne linije uz subvencioniranje kamate od strane Općine, a u cilju nastavka provedbe ciljeva u oblasti smanjenja nezaposlenosti i jačanja privrednih aktivnosti.

„Do sada je Općina Novo Sarajevo navedeni projekat realizirala sa BBI bankom“, rečeno je iz ove Općine.

Trajno rješenje

Općina Novo Sarajevo planira i ubuduće izdvajati budžetska sredstva za realizaciju kreditne linije uz subvencioniranje kamata, a linija subvencioniranja profitne marže već je redovna aktivnost Općine Stari Grad.

„Sve dok postoji interes privrednika za ovakvim programom, ova jedinca lokalne samouprave realizirat će mjeru koja doprinosi unaprjeđenju poslovnog okruženja“, rečeno je iz ove Općine.

Upitno je međutim treba li rast privrednih aktivnosti biti zasnovan na trajnom izdvajanju budžetskih sredstava za subvencije kredita privredi i da li je to uopće moguće. Možda se treba ugledati na zemlje u okruženju, ali i na razvijene zemlje i vidjeti na čemu je zasnovan njihov ekonomski rast.

„Ako pogledate na koji način subvencioniraju privredu, onda ćete vidjeti da svi imaju svoje programe i na različite načine pomažu razvoj privredne aktivnosti. Međutim, izdvajanje budžetskih sredstava za podršku kompanijama nije jedini način na koji podrška može biti realizirana. Puno je mogućnosti, na osnovu strateških pravaca razvoja FBiH i BiH, izraditi i nove linije podrške i na taj način dati vjetar u leđa bh. kompanijama. Nastaviti sa subvencioniranjem kredita za privredu i olakšati pristup takvim sredstvima. Za kraj, možda i najvažnije u ovom momentu, jeste kreirati programe za zapošljavanje i zadržavanje mladih u BiH, jer u protivnom se može desiti da pozitivna kretanja postanu prošlost“, zaključio je Jašarspahić.

Hronični nedostatak povoljnog poslovnog ambijenta domaća privreda teško može nadomjestiti samo povoljnijim kreditima privredi.

 

 

 

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here