Energetska pića – praktičan i brz izvor kofeina

Proizvodnja energetskih pića je strogo kontrolisana i sveobuhvatno regulirana u EU.

62
Pića

Iako postoji niz dokazanih benefita za organizam od energetskih pića, mnogi još uvijek ovakve napitke smatraju neprijateljem. Oni bolje informirani će znati da se kofein nalazi u mnogim napicima kao što su kafa, sokovi, čajevi pa čak i u čokoladi, ali ti napici nikada nisu dobili lošu reputaciju za razliku od energetskih pića.

Konzumiranje u granicama dozvoljenog ne samo da neće naškoditi nego će, dapače, doprinijeti vašem zdravlju. Evropska Agencija za sigurnost hrane (EFSA) je utvrdila pozitivne učinke energetskih pića, a to su: pospješivanje budnosti, pažnje, fizičkih performansi i izdržljivosti.

Proizvodnja energetskih pića je strogo kontrolisana i sveobuhvatno regulirana u EU. Regulativa EU „Informiranje potrošača o hrani“ kontroliše deklariranje napitaka sa kofeinom još od 2014. Ove regulative zahtijevaju da su količina kofeina u proizvodu kao i smjernice za konzumiranje, uvijek naznačene na pakovanju. Ovo omogućava potrošaču da je uvijek informiran i da na osnovu toga donosi izbor prilikom kupovine i konzumacije.

Energetska pića su najčešće pakovana u aluminijumske konzerve što znači da možete biti 100% sigurni da ste prvi koji je otvarate, jer zahvaljujući proizvodnim tehnologijama aluminijumske konzererve se tako zapečate da se mogu samo jednom otvoriti.

Mnoštvo je različitih okusa u kojima su dostupna energetska pića, što je jedna od prednosti. Za one koji ne vole okus čaja ili kafe energetska pića su idealan izbor jer ih možete piti sa jedinstvenim okusima jabuke, jagode, kole, ananasa itd.

Energetska pića nude mnoštvo proizvoda sa nula kalorija. Kada u kafu dodate šećer ili/i mlijeko, to dovodi do povećanja kaloričnosti, što ne želite. Ipak su bolji izbor napici bez kalorija kao što su ‘zero energetska pića’ koja pored kofeina sadrže i dosta dobrih sastojaka npr.vitamina i amino kiselina.

Energetska pića su praktična i jednostavna jer ih ne trebate kuhati ili podgrijavati. Ova pića su  praktična i brzi izvori kofeina.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here