U Zapadnohercegovačkom kantonu isplaćeni poticaji za stočarstvo, peradarstvo i pčelarstvo za ovu godinu

Kroz idućih mjesec i po trebali bi biti isplaćeni i poticaji za biljnu proizvodnju (povrtlarstvo), za plasteničku proizvodnju, te za udruge poljoprivrede i stočarstva.

83
Poljoprivrednici

Vlada Zapadnohercegovačkog kantona nastavila je praksu isplate poticaja za poljoprivrednu proizvodnju, stočarstvo i pčelarstvo u godini za koju su namijenjeni.

Prevencija bolesti

Prema podacima Ministarstva finansija, danas su iz kantonalnog budžeta isplaćeni poticaji za držanje pčelinjih društava u iznosu od 101.155 konvertibilnih maraka, za uzgoj muznih krava 99.000, za peradarstvo 62.595 KM, dok je za podršku proizvodnje svježeg ovčijeg i kozjeg mlijeka izdvojeno 39.347,70 maraka.

Kroz idućih mjesec i po trebali bi biti isplaćeni i poticaji za biljnu proizvodnju (povrtlarstvo), za plasteničku proizvodnju, te za udruge poljoprivrede i stočarstva.

Kako navode iz Ministarstva finansija, zahtjevi koji se odnose na navedeno su još na obradi u Ministarstvu privrede. Isplaćena su i sredstva za sufinansiranje prevencije zaraznih bolesti kod domaćih životinja u 2019. i to u visini od 15.000 KM. Isplata poticaja u godini za koju su namijenjeni nailazi na odobravanje uzgajivača, poljoprivrednika, pčelara, budući da novac stiže u periodu kada je najpotrebniji.

Stabilizacija budžeta

Ministar finansija Toni Kraljević je naglasio kako je isplata poticaja u istoj godini za koju su namijenjena, već treću godinu za redom, omogućena zahvaljujući stabilizaciji budžeta kantona. Najavio je kako će kabtonalna vlada i ubuduće nastojati nastaviti ovu praksu.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here