Trgovci na sve moguće načine pokušavaju doskočiti problemu manjka radne snage. Posebno se to odnosi na Spar i Lidl koji su u snažnoj ekspanziji. Radnike traže širom regije, a njihovi oglasi za posao mogu se vidjeti i u Sjevernoj Makedoniji.

Lidl Hrvatska, osim u Sjevernoj Makedoniji, trenutno vrbuje radnike u Albaniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini. Makedoncima se nudi posao u trgovinama u Rovinju i na Braču. Iste prodavnice oglašavaju se u BiH, s time da su im pridružene Lidlove trgovine u Istri.

Potencijalnim radnicima u Sjevernoj Makedoniji i BiH Lidl nudi istovjetne uvjete. Obećava im ‘iznadprosječna fiksna primanja’, plaćanje svake radne minute, pokrivanje troškova javnog prijevoza, plaćeni smještaj i ostalo.

Slično u Sjevernoj Makedoniji nudi i Spar, s time da se u oglasima navodi plaća od 500 eura, a radnici se traže za cijelu Hrvatsku.

Dosad su iz Spara poručivali kako kontinuirano imaju potrebu za novim radnicima. Tako su među prvima krenuli sa zapošljavanjem penzionera  nakon što je to omogućeno zakonskim izmjenama.

Iz Lidla su na upit tportala odgovorili kako ‘tek povremeno nailaze na poteškoće u pronalaženju radne snage’.

‘Ipak ne možemo izbjeći negativne demografske trendove koji u Hrvatskoj utječu na raspoloživost zaposlenika. Zbog toga, unazad nekoliko godina, radna mjesta povremeno oglašavamo i u zemljama regije koja nas okružuje te vrlo rado dajemo priliku kandidatima iz drugih zemalja koji su zainteresirani postati dijelom našeg tima. Trenutno imamo aktivne oglase u Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini’, poručili su za tportal iz Lidla.

Nakon problema u kojima se našao Konzum, odnosno Agrokor, Lidl i Spar u Hrvatskoj agresivno osvajaju tržište.
Zahvaljujući dvocifrenom  rastu prihoda, Lidl je lani učvrstio drugu poziciju među deset najvećih maloprodajnih lanaca.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here