Skandali: Špijunski triler na obali Ciriškog jezera

Rivalitet dva najbolja rukovoditelja Credit Suisse eskalirao je u skandaloznu priču o ličnim ambicijama, korporativnoj špijunaži i smrtnom slučaju te ozbiljno uzdrmao ugled ove druge po veličini švicarske banke koja čuva bogatstvo svjetskih bogataša.

71
Credit Suisse

Credit Suisse Group AG, smještena u Herrlibergu, na Zlatnoj obali Ciriškog jezera, našla se nedavno u centru velikog skandala koji je uzdrmao drugog najvećeg švicarskog kreditora po tržišnoj vrijednosti, a skandalozni prevrati situacije više su podsjećali na špijunski triler u maniru James Bonda, nego na diskretno poslovanje investicijske banke koja se brine za potrebe svjetskih bogataša.

Pierre-Olivier Bouée, izvršni voditelj poslovanja Credit Suissea dao je ostavku na toj poziciji nakon što je utvrđeno da je unajmio privatne detektive kako bi pratili Iqbala Khana, čelnika Poslovne jedinice za upravljanje bogatstvom (eng. wealth management) koji se trebao pridružiti konkurentskoj banci UBS.

U međuvremenu, ostavku je podnio i konzultant za sigurnost Remo Boccali, a posrednik između Bouéea i privatne detektivske agencije koji mu je, prema pisanju Guardiana, pomogao da organizira špijunažu, zbog ovog skandala počinio je samoubistvo.

Švicarski finansijski blog Inside Paradeplatz identificirao je ovog čovjeka samo kao T.

Zaštita interesa

Izvršni voditelj poslovanja Credit Suissea Pierre-Olivier Bouée priznao je tokom istrage da je unajmio privatne detektive kako bi pratili 43-ogodišnju zvijezdu švicarskog bankarstva Iqbala Khana koji je u Švicarsku došao iz Pakistana kad je imao 12 godina, te njegovu suprugu, a nakon što je konkurentska banka UBS objavila kako se Khan pridružuje njihovom timu. Bouée je zahtjev za praćenjem opravdao kao “zaštitu interesa svoje banke”, piše The Wall Street Journal.

Naime, najvrijednija stvar koju bogati klijenti Creditt Suisse žele zadržati – to je diskrecija, a Bouee je navodno strahovao da bi informacije o klijentima Credit Suisse Khan mogao podijeliti sa UBS. Također, Bouée je, kako je pojasnio, strahovao kako će Khan pokušati regrutirati i druge kolege iz Credit Suissea da mu se pridruže u UBS-u, čemu je uveliko doprinijela činjenica da se bankar nastavio družiti s bivšim kolegama, odnosno “ključnim zaposlenicima”, kako ih je Bouée nazvao. Međutim, za moguće regrutiranje zaposlenika Credit Suissea, kao ni za kršenje ugovora koji je Khan potpisao, nije pronađen nijedan dokaz, a samo istraživanje pokrenuto je nakon što se Khan suočio s jednom od osoba koja ga je pratila. Khan je, naime, dok je vozio svoje šestogodišnje dijete na fudbalski trening primijetio da ga prati neki automobil te mu je i pokušao pobjeći. Budući da brza vožnja nije završila uspjehom, izašao je iz svog vozila, počeo galamiti i zvati policiju te je uslikao registracijsku oznaku svog pratitelja za kojeg se kasnije pokazalo da je detektiv kompanije Investigo.

Švicarska policija potvrdila je da su otvorili kriminalnu istragu mogućeg napada i prijetnje. Ispostavilo se da su unajmljeni špijuni pratili Khana i pješke te su koristili i Threema, kodirani sistem za slanje poruka koji istražitelji još uvijek nisu uspjeli dešifrirati i tako saznati puni opseg špijunaže.

Kako je odlučila Uprava Banke, “sedmodnevno špijuniranje bilo je pogrešno i ozbiljno je narušilo reputaciju Banke”.

„Ne možemo tolerirati ovakvo ponašanje, to je pogrešno i mi tako ne poslujemo“, rekao je Urs Rohner, član Uprave Credit Suissea na konferenciji za novinare, i iskazao saučešće za smrt privatnog konzultanta za sigurnost koji je pomogao Bouéeu da organizira špijunažu i koji je počinio samoubistvo nakon što je skandal isplivao na površinu, navodi The Guardian.

Također, iz švicarske advokatske kancelarije Homburger, koja je također provela istragu o skandaloznim događajima, saopćeno je da nema naznaka da su glavni izvršni direktor Tidjane Thiam ili bilo kojeg drugi član vodstva Credit Suisse bili obaviješteni o Bouéeovom zahtjevu za praćenjem Khana, piše Bloomberg.

Na Bouéeovo mjesto došao je James Walker, koji je do sada bio direktor finansijskog odjela Credit Suissea.

Bloomberg piše da će Bouée primiti otpremninu „na koju ima zakonsko pravo“, ali da će visinu naknade „utvrditi odbor za kompenzaciju u Banci“. Visina kompenzacije za sada je otvoreno pitanje, o kojem će biti raspravljano u narednom periodu.

Privatni sukob

Mnogi su iznenađeni da je Bouéeove poduzeo radnje mimo znanja nadređenog Thiama, koji je dobro poznat britanskim investitorima još dok je bio na čelu osiguravajuće kuće Prudential, s obzirom na njihov brizak radni odnos tokom decenija rada u istim kompanijama.

Inače, 57-ogodišnji Thiam rođen na Obali Slonovače, koji je obrazovanje stekao u Francuskoj, je prema navodima This is Money, sredinom 90-ih bio ministar planiranja i razvoja u rodnoj zemlji te je nakon svrgavanja vlade u vojnom udaru završio u kućnom pritvoru.

18

„Njegov povratak u privatni sektor pokazao se uspješnijim, ali ni šestogodišnji rad u Prudentionalu nije prošao bez kontroverzi. Svojevremeno je bio optužen da nije obavijestio vlasti o planovima o preuzimanju azijske osiguravajuće kuće AIA za 21 milijardu funti te je Prudential kažnjen sa 30 miliona funti“, piše This is Money.

Thiem šijuniranje u Credit Suisse nije komentirao u javnosti, ali je Rohner naglasio da Thiam ima podršku Odbora Banke nakon incidenta.

Inače, Khanova iznenadna odluka iz jula ove godine da pređe u UBS, navodno je potekla od njegovih razmica sa Thiamom, koji je nadgledao proces restrukturiranja u Credit Suisse.

Bilo je očekivano da će Khan, koji je predvodio transformaciju banke iz investicijske u giganta za upravljanje bogatstvom, naslijediti Thiema na poziciji glavnog izvršnog direktora, piše Forbes. Okvire je prevazilazio lični sukob ove dvojice rukovoditelja, koji posjeduju vile u istom luksuznom naselju Herrliberg nadomak Zuricha, piše Financial Times.

Iako privatni sukob nije bio dio istrage, Bloomberg piše da je datirao iz januara, sa zabave u Thiamovoj vili.

„Khanova odluka da napusti poziciju u Credit Suisse uslijedila je pola godine od razmirice u Thiamovoj vili“, navodi Bloomberg.

Također, o otkaznoj proceduri Khan je razgovarao sa Rohnerom umjesto sa Thiamom, a otkazni rok u trajanju od tipičnih pola godine bio je neobično smanjen na tri mjeseca.

Izbrisane poruke

Što se Credit Suisse tiče, skandalozna priča i jeste i nije gotova. Banka je zamijenila izvršnog voditelja poslovanja, a Thiam, koga bi bilo teško zamijeniti jer na vidiku nema nasljednika, zadržao je svoju poziciju uz podršku Odbora „koji smatra da bi njegova zamjena bila štetna budući da je banka tek počela izlaziti iz perioda trogodišnjeg restrukturiranja“, piše Bloomberg.

Međutim, tužitelji još uvijek istražuju samoubistvo privatnog konzultanta koji je pomogao Bouéeu da organizira špijunažu, koji se na taj čin odlučio nakon što je unajmljena detektivska kompanije Investigo završila na naslovnicama švicarskih tabloida.

„U prvobitnim izvještajima istražilaca navedeno je kako je Khana pratilo nekoliko osoba koji su potom pokušali oteti njegov telefon kojim je fotografirao njihovo vozilo“, piše Bloomberg.

Iz detektivske kompanije nastupili su defanzivno, tvrdeći da je Khana pratio samo jedan njihov zaposlenik. Dok istraga traje i na površinu izlaze novi detalji, omiljena banka bogataša gubi reputaciju.

Jedino što je nenadano dobilo na reputaciji, a u srcu je samog skandala je Threema, super-tajna aplikacija za razmjenu poruka koju su koristili Bouee i Boccali.

„Iz advokatske kancelarije koja provodi istragu o skandaloznim događajima saopćeno je da su njihove razmijenjene poruke, mogući dokaz u istrazi – nepovratno izbrisane“, piše eFinancialCareers.

To znači da je sredstvo putem kojeg osoblje investicionih banaka može komunicirati strogo povjerljivo bez straha o ostavljanju tragova. Takva mogućnost nije bila dostupna već decenijama, još od pojave mogućnosti za snimanje telefonskih razgovora.

 

PREKOMaja Hadžić
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here