Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG): Gradiška, Prijedor i Tešanj najuspješniji u BiH

U proteklom periodu, općine i gradovi uključeni u MEG projekat predano su radili na poboljšanju pružanja javnih i administrativnih usluga

130
MEG

U okviru Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) koji finansira Vlada Švicarske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), bosanskohercegovačkim općinama i gradovima po drugi put su dodijeljena godišnja priznanja za uspješnu saradnju.

Upravljanje rezultatima

U proteklom periodu, općine i gradovi uključeni u MEG projekat predano su radili na poboljšanju pružanja javnih i administrativnih usluga, osluškivali su potrebe u svojim lokalnim zajednicama i radili na boljem upravljanju rezultatima, što je dovelo do boljeg uvezivanja, uključivanja ranjivih grupa i odgovaranja na njihove potrebe, kao i poboljšanja općinskih administrativnih usluga. Na taj način su doveli do veće uključenosti građana u procesima donošenja odluka, jačanja kapaciteta općinskih i gradskih vijeća, kao i efikasnijeg i odgovornijeg planiranja te transparentnijeg izvještavanja o implementiranim aktivnostima lokalne zajednice.

Osim toga, napravili su ulaganja u poslovno okruženje, podršku poduzetništvu, poticajima i zapošljavanju. Kao najuspješnije jedinice lokalne samouprave u protekloj godini istakle su se Grad Gradiška, Grad Prijedor i Općina Tešanj.

„Gradiška je na početku projekta bila na predzadnjoj poziciji, tako da je veliki zadatak bio u protekle 2-3 godine da se to stanje popravi. Preduzeli smo sve potrebne aktivnosti, te nam ovogodišnje prvo mjesto predstavlja posebno zadovoljstvo, ali i obavezu za dalje, da u narednom periodu to bude još bolje“, istakao je Milenko Pavlović, predsjednik Skupštine Grada Gradiška.

Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora, kazao je kako je MEG projekat u širem smislu obuhvatio i realizaciju praktičnih projekata, ali i omogućio razvoj gradske uprave i komunalnih preduzeća:

„U prvoj fazi smo radili primarni kanalizacioni vod, a u drugom dijelu ćemo raditi vodovodne instalacije. To su konkretni projekti koji se izvode i koji su od koristi za građane.“

Ekonomski rast

MEG projekat ima za cilj unaprijediti institucionalne kapacitete 18 partnerskih jedinica lokalne samouprave (općina i gradova) za primjenu principa dobre uprave, osiguranje kvalitetnih lokalnih usluga, učinkovitiju interakciju s relevantnim akterima i stvaranje okruženja pogodnih za poslovanje, omogućavanje novih radnih mjesta i ekonomski rast. U okviru svog djelovanja, Projekat posvećuje posebnu pažnju sektorima privrede i okoliša.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here