Poslovni forum IBF – Ujedinjeni u namjeri da različitosti pretvore u prilike

Poslovni forum IBF okupio je  ugledne poslovne ljude iz Turske, Evrope, SAD, Kanade, Bliskog Istoka te Sjeverne Afrike, kao i Bosne i Hercegovine.

51
IBF

Pod motom „Ujedinimo se kao jedno – pretvorimo različitosti u mogućnosti na jednom mjestu, jednom centru, jednom srcu“ u Sarajevu je danas započeo Međunarodni poslovni  forum IBF čiji je cilj usmjeravanje pažnje na trgovinski i investicioni potencijal Bosne i Hercegovine.

Privredni potencijal

Poslovni forum IBF, koji je organiziralo Udruženje nezavisnih industrijalaca i biznismena – MÜSİAD, u suradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH, okupio je  ugledne poslovne ljude iz Turske, Evrope, SAD, Kanade, Bliskog Istoka te Sjeverne Afrike, kao i Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u svom obraćanju učesnicima istakao je kako Forum ima za cilj stavljanje fokusa na privredni potencijal BiH, te njene velike, ali neiskorištene resurse poput energetskih potencijala.

„BiH ima velike neobradive površine idealne za proizvodnju hrane, za razvoj stočarstva. Ne smijemo zaboraviti ni halal industriju i turizam koji rastu iz godine u godinu, ali ni potencijale metaloprerade, namjenske i IT industrije“, kazao je Džaferović, najavljujući velike infrastrukturne projekte za naredni period od koridora Vc do izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd.

Džaferović je naveo da BiH posjeduje sve potrebne pretdpostavake da bude ključna tačka i svojevrsni centar za razvoj regionalne saradnje i šire. Napomenuo je da su ekonomski parametri u porastu, te da se bilježi rast broja zaposlenih, BDP-a, izvoza, a ostvaren je i veći nivo stranih investicija.

„Uime državnih vlasti BiH mogu da kažem da smo čvrsto posvećeni jačanju političke stabilnosti i unapređenju poslovnog ambijenta kroz ekonomske procese kako bismo omogućili što veći broj razvojnih investicija“, istakao je Džaferović.

Iako je BiH mala zemlja, kako je kazao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ona je lider i najbolja je u regionu u više oblasti, poput energetike, autoindustrije, industrije namještaja, a najbogatiji smo pitkom vodom u Evropi.

„Ovo je prilika da kažem da bez obzira što imamo razvijene sve ove industrije, BiH nije iskoristila sve prilike, nismo iskoristili sve svoje resurse. BiH je zemlja različitosti, zemlja velikih prilika i šansi i zbog toga ste dobro došli u BiH“, istakao je Šarović u svom obraćanju učesnicima foruma IBF.

Zamjenik predsjednika MÜSİAD-a Adnan Bostan je izjavio da je poslovni forum IBF inicijativa koju održavaju svake godine u nekoj od zemalja s ciljem da se uspostave kontakti i unaprijedi saradnja poduzetnika iz zemlje domaćina sa poduzetnicima i investitorima koji dolaze iz Turske i drugih zemalja gdje djeluje MÜSİAD. To je platforma čije je cilj da se razmotre ekonomski potencijali i mogućnosti povećanja ulaganja u zemlji domaćina.

„Na forum su stigli potencijalni investitori iz Turske, a pored njih i privrednici iz regiona Golfskog zaljeva, područja Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, naših članica iz Evrope i Amerike. Oni će sa bh. privrednicima razgovarati da bi došli do konkretnih zajedničkih projekata“, kazao je Bostan, dodajući da je cilj da se doprinese ostvarenju trgovinskog i investicionog potencijala od milijardu dolara.

Najavio je da će danas biti otvoreno predstavništvo MÜSİAD-a u BiH koje će moći da nastavi sa praćenjem i podrškom privrednicima, te da je se i na taj način uspostavlja most za saradnju privrednika što su podržali najviši državni organi Republike Turske i BiH.

Trgovinska razmjena

Priprema ovog foruma, kako je kazao  zamjenik predsjednika IBF-a Gazi Misirli, trajala je godinu dana i u tom periodu su zahvaljujući VTK, ali i drugim institucijama uspjeli da analiziraju potencijale koji postoje u BiH fokusirajući na poljoprivredno-prehrambeni sektor, stočarstvo, metaloprerađivačku i drvnu industriju, te na zdravstveni i sektor turizma.

„Poslije urađenih analiza svih tih sektora uspjeli smo da dovedemo više od 600 privrednika koji dolaze iz Zapadne Evrope, Turske, zemalja Bliskog istoka, kao iz SAD, naših članova da zajedno sa bh. privrednicima pokušaju doći do realizacije konkretnih projekata,  te da bi se iskoristile prednosti sporazuma koje BiH ima sa Turskom i EU. Jedan od sektora gdje se posebno može postići saradnja privrednika je  proizvodnja namještaja u kojem postoji veliki potencijal“, naveo je Misirli.

Direktor Agencije za promociju izvoza VTKBiH Enes Ališković kazao je da su trenutni trgovinski odnosi, odnosno razmjena  između BiH i Republike Turske i zemalja regiona MENA (Middle East and North Africa) dostigli 700 miliona eura, te da se veći dio obima te razmjene, odnosno 80 posto realizira sa Turskom. Naglasio je da je cilj dostići razmjenu više od milijardu eura zahvaljujući povećanju razmjene i drugim zemljama MENA regiona. Privrednici koji su došli iz ovih zemalja sutra će obići najznačajnije fabrike u BiH gdje su već dogovoreni sastanci.

„Osim povećanja trgovinske razmjene, cilj je da se pokušaju iskoristiti prednosti sporazuma koje imamo sa EU, te da povećamo investicije. Pozitivno je da posebno iz zemalja Golfskog zaljeva i Turske posljednjih godina bilježimo povećanje investicija u BiH sa tendencijom rasta“, dodao je Alešković.

MÜSİAD je nevladina organizacija koja je osnovana 1990. godine i koja predstavlja 60.000 preduzeća sa više od 11.000 članova u Turskoj i inostranstvu. Također, ova organizacija broji 1,6 miliona zaposlenih i opslužuje 86 domaćih i 223 međunarodne kontakt tačke u ukupno 93 države.

 

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here