Bonitetno pouzdane kompanije ostvarile 17,4 milijarde KM prihoda

Najavljeno je da će ovogodišnja promocija bonitetnih kompanija biti održana 27. novembra u Sarajevu na poslovnoj konferenciji ''Pouzdanost 2019''.

97
Bonitet

Od 33.097 kompanija koliko ih je u 2018. predalo završne finansijske izvještaje nadležnim institucijama, njih 5.215 zadovoljilo je međunarodno priznate kriterije i zaslužilo status bonitetne pouzdanosti, istaknuto je danas na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

Najavljeno je da će ovogodišnja promocija bonitetnih kompanija biti održana 27. novembra u Sarajevu na poslovnoj konferenciji ”Pouzdanost 2019”.

Teške teme

Ahmet Egrlić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH koja je pokrovitelj projekta “Pouzdanost 2019”, rekao je da se radi o značajnom događaju kojim se pokušava skrenuti pažnja javnosti sa teških tema, te poslati poruka poslovnoj zajednici koliko je važno raditi na tome da kompanije u BiH ispune uvjete i standarde da budu pouzdane.

“Za međunarodne trendove svakako je poželjno pouzdano i sigurno poslovanje, a mi smo dio međunarodne trgovinske veze koja ide i kroz BiH”, kazao je Egrlić.

Od 5.215 kompanija koje su zadovoljile međunarodne standarde i svrstale se u red pouzdanih, kako je dodao, iz Federacije BiH je 3.500, dok u RS-u djeluje njih 1.715. Kompanije koje posluju odgovorno, kvalitetno i natprosječno ostvarile su u protekloj godini prihod od 17,38 milijardi KM, njihova dobit je  iznosila više od dvije milijarde KM, izvoz je bio u vrijednosti 3,24 milijarde KM, a ukupno zapošljavaju više od 116 hiljada osoba.

Rezultati poslovanja kompanija analizirani su kroz pokazatelje iz različitih grupa – likvidnost, solventnost, profitabilnost, a obuhvaćeni su rezultati poslovanja i očekivani trendovi.

“Vrlo je bitna činjenica da u samom procesu ne postoji mogućnost proizvoljnog definiranja ocjena jer se one izračunavaju automatski po unosu finansijskih izvještaja i drugih poslovnih informacija, u potpuno kontroliranom okruženju, bez mogućnosti bilo kakve manipulacije podacima. Na taj način osigurana je puna objektivnost, relevantnost, neovisnost i, što je možda i najbitnije, pouzdanost dobijene ocjene na koju se poslovni partneri mogu osloniti. To je prepoznao i gotovo cjelokupan bankarski sektor s obzirom na to da se 95 posto banaka oslanja na LRC BIS”, rekao je Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i izvršni direktor LRC-a.

Direktorica projekta Alena Ahmetspahić-Fočo kazala je da će Poslovne novine u suradnji sa LRC-om na petoj po redu konferenciji ‘Pouzdanost’ imati zanimljive goste i predavače, uspješne ljude iz svijeta biznisa poznate u BiH i regionu, te da će i ove godine štampati specijalnu publikaciju Poslovnih novina posvećenu bonitetno pouzdanim kompanijama.

Pravna lica

Suorganizatori konferencije su Bosna Bank International i njen BBI VIP Business Club. Direktorica Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke Edina Hasečić kazala je da svoje poslovanje temelje na etičkim principima i partnerskim odnosima s klijentima, pa ih stoga raduje da mogu podržati bh. bonitetno pouzdane kompanije.

“Bonitetna pouzdanost predstavlja garanciju da kompanija posluje natprosječno, a certificirano preduzeće jača svoj ugled, dokazuje da je pouzdan i poželjan partner, te jača svoju poziciju na domaćim i međunarodnim tržištima”, izjavila je Hasečić.

Specijalni partner projekta ”Pouzdanost 2019” je  kompanija Express Courier d.o.o. Sarajevo, ovlašteni zastupnik za UPS u BiH. Nihad Gračić, izvršni direktor Express Couriera, kazaoa je da je konferencija “Pouzdanost” odlična prilika da ovu kompaniju dodatno predstave potencijalnim klijentima i poslovnim partnerima, te ostvare kontakte za buduću saradnju.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here