UEFA će podijeliti 3,25 milijardi eura

UEFA je na službenom portalu objavila detaljan sistem raspodjele ovogodišnjeg budžeta koji iznosi vrtoglavih 3,25 milijardi eura za Ligu prvaka, Evropsku ligu i Superkup.

62
UEFA

Ukupan budžet koji Unija evropskih fudbalskih asocijacija (Union of European Football Associations – UEFA) ima za sezonu 2019./20. za Ligu prvaka, Evropsku ligu i Superkup iznosi 3,25 milijardi eura. Od toga će rukovodeći organ fudbalskog sporta u Evropi 295 miliona eura potrošiti na organizacijske i administrativne troškove za sva tri takmičenja, a sedam posto (ukupno 227,5 miliona eura) bit će odvojeno za solidarna plaćanja. Od preostalih 2,73 milijarde eura, 6,5 posto rezervirano je za evropski fudbal, a ostatak (93,5 posto) namijenjen je klubovima. Od ukupno 2,55 milijardi eura namijenjenih klubovima, 2,04 milijarde namijenjene su klubovima u Ligi prvaka i Superkupu, a 560 miliona eura za klubove u Evropskoj ligi.

Liga prvaka

Sezona 2019./20. najvažnijeg i najplaćenijeg klupskog takmičenja UEFA, Lige prvaka počelo je preliminarnom rundom 25. juna, a finalna utakmica bit će odigrana 30. maja naredne godine na Olimpijskom stadionu Ataturk u Istanbulu, kada ćemo saznati ime novog prvaka Evrope, kao i to da li Liverpool, tim Jurgena Kloppa koji je prekinuo trogodišnju dominaciju Real Madrida, ponoviti prošlogodišnji uspjeh i odbraniti titulu. Doigravanja su gotova i 17. septembra krenula su grupna faza takmičenja i najveća uzbuđenja za sve ljubitelje najpopularnije loptačke igre.

UEFA je za 12 najboljih klubova koji su igrali u doigravanju izdvojila oko 30 miliona eura. Momčadi koje su eliminirane u ovoj fazi dobit će fiksni iznos od pet miliona eura. Iako je krovna kuća evropskog fudbala dobro „zgusnula filter“ kako se dolazi do grupne faze i 32 učesnika ovog elitnog takmičenja, raduje činjenica da su dva kluba iz bivše države, zagrebački Dinamo i beogradska Crvena zvezda (drugi put uzastopno) uspjeli osigurati plasman i zaraditi.

Dio za klubove koji će igrati grupnu fazu iznosi ukupno 1,95 milijardi eura. Čak 25 posto tog iznosa ili 488 miliona eura bit će podijeljeno za početnu fazu – svaki od 32 kluba koji se kvalificirao za grupnu fazu može očekivati uplatu od 15,25 miliona eura (kapara od 14,5 miliona i dodatna isplata od 750.000 eura). Novac će klubovima u ovoj fazi takmičenja biti raspoređivan tako što će 30 posto (585 miliona eura) biti potrošeno na fiksne iznose predviđene za pobjede i remije u ovoj fazi. Svaka pobjeda donijet će klubovima po 2,7 miliona eura, a remi će vrijediti 900.000 eura. Plasman u osminu finala vrijedi 9,5 miliona, četvrtfinale donosi 10,5 miliona, plasman u polufinale donosi još 12 miliona, a plasman u finale vrijedan je 15 miliona eura. Pobjednik može očekivati dodatna četiri miliona.

Klubovi koji se kvalificiraju za Superkup dobit će po 3,5 miliona, a pobjedniku slijedi dodatni milion. Inače, UEFA Superkup 2020 ili 45. izdanje godišnje fudbalske utakmice u kojoj učestvuju šampioni dva najveća klupska takmičenja, Lige prvaka i Evropske lige, bit će odigran u augustu 2020. godine u Portugalu. Liverpool je u ovogodišnjem izdanju Superkupa održanom u Istanbulu pobijedio Chelsea са 5:4 nа penale i osvojio svoju četvrtu titulu na UEFA Superkupu.

Osim toga, 30 posto ukupnog iznosa predviđenog za klubove u grupnoj fazi utakmica Lige prvaka (585 miliona eura) biti će raspoređeno klubovima na osnovu desetogodišnjeg koeficijenta. Momčad koja ima najniži desetogodišnji koeficijent dobit će 1,108 miliona eura, a klub s najvišim renkingom na osnovu toga dobit će 35,46 miliona.

Također, 15 posto ukupnog iznosa ili 292 miliona eura bit će raspoređeno na osnovu marketinških prava. Na osnovu TV prava klubovi će dobijati novac u odnosu na fazu takmičenja, zemlju iz koje dolaze i u odnosu na uspjeh u domaćem prvenstvu prethodne sezone. Dodatni faktor za raspodjelu bit će i broj utakmica odigran u takmičenju.

Poređenja radi, nosilac naslova Liverpool je ove godine za pobjedu u finalu protiv Tottenhama sveukupno zaradio više od 100 miliona eura.

Evropska liga

Aktuelni prvak Chelsea F.C. branit će titulu ovogodišnje UEFA Evropske lige. Inače, ukupno 160 momčadi iz 53 UEFA lige učestvuje u Evropskoj ligi. Već je održan ždrijeb skupina Evropske lige za ovu sezonu i ukupno 48 klubova koji su izborili grupnu fazu raspoređeno je u 12 skupina s po četiri momčadi. Kao i prethodnih godina, igra se isključivo četvrtkom. Iz svake skupine će dva najbolja proći u šesnaestinu finala gdje će im se priključiti još osam momčadi koje u skupinama Lige prvaka završe na trećem mjestu. Finale će biti odigrano 27. maja 2020. godine u poljskom Gdanjsku.

Dio za momčadi koji će učestvovati u grupnoj fazi iznosi oko 560 miliona eura. Taj iznos je raspoređen tako što će 25 posto (140 miliona) bit podijeljeno kao startni ulog. Svaki od 48 klubova može očekivati 2,92 miliona eura (kapara 2,75 miliona i dodatna isplata od 170.000 eura).

Osim toga, 30 posto ukupnog iznosa ili 168 miliona eura bit će raspoređeno na fiksne iznose. Pobjeda je vrijedna 570.000 eura, a remi 190.000 eura. Pobjednik grupe dobit će bonus od milion eura, a drugoplasirani polovinu tog iznosa. Plasman u šesnaestinu finala donosi 500.000 eura, osmina finala vrijedi 1,1 milion, četvrtfinale 1,5 miliona, plasman u polufinale donosi 2,4 miliona, a plasman u finale 4,5 miliona eura. Pobjednik će dobiti dodatna četiri miliona eura.

Također, 15 posto ukupnog iznosa bit će raspoređeno na osnovu desetogodišnjeg koeficijenta. Momčadi s najnižim koeficijentom dobit će 71.430 eura, a klub s najvišim koeficijentom 3,42 miliona.

Osim toga, 30 posto ukupnog iznosa bit će raspoređeno na osnovu marketinških prava. Kao i u slučaju Lige prvaka, na osnovu TV prava klubovi će dobijati novac u odnosu na fazu takmičenja, zemlju iz koje dolaze i uspjeh u domaćem prvenstvu prethodne sezone. Dodatni faktor za raspodjelu bit će i broj utakmica odigran u takmičenju.

Fond za solidarna plaćanja

UEFA Fond za solidarna plaćanja namijenjen je klubovima koji učestvuju u kvalifikacijskim rundama, tačnije klubovima koji se ne uspiju kvalificirati u grupnu fazu.

U okviru Lige prvaka iznosi su sljedeći:

  • Preliminarna runda – 230.000 eura
  • Prvo kolo kvalifikacija – 280.000 eura
  • Drugo kolo kvalifikacija – 380.000 eura
  • Treće kolo kvalifikacija – 480.000 eura

Evropska liga kroz Fond solidarnosti iznose raspoređuje na ovaj način:

  • Preliminarna runda – 220.000 eura
  • Prvo kolo kvalifikacije – 240.000 eura
  • Drugo kolo kvalifikacija – 260.000 eura
  • Treće kolo kvalifikacija 280.000 eura
  • Doigravanje – 300.000 eura

Preostalih 130.000 eura bit će raspoređeno savezima.

Finansijska injekcija za Dinamo i Crvenu zvezdu

Nakon što su se fudbaleri Dinama uspjeli sedmi puta u svojoj historiji plasirati u grupnu fazu Lige prvaka, klupska blagajna preko noći postala je punija nego ikad. Naime, UEFA će ove sezone učesnicima Lige prvaka podijeliti više od dvije milijarde eura, a Dinamo je već do sada zaradio oko 25 miliona eura.
„Modri“ su samo za plasman u grupnu fazu takmičenja zaradili 15,25 miliona eura. Još oko osam miliona eura dobit će na temelju klupskog koeficijenta stečenog u posljednjih 10 godina, a dodatna dva miliona eura dobit će iz UEFA marketinškog fonda. Hrvatski prvak će u narednoj fazi takmičenja imati priliku dodatno napuniti blagajnu, a priliku za to imat će i srbijanski šampion Crvena zvezda.

Ulazak u grupnu fazu Lige šampiona ni za Crvenu zvezdu nije samo stvar prestiža, već i ogromna finansijska injekcija. Osim što je klub zaradio 15,25 miliona eura koliko sleduje svakog učesnika grupne faze najelitnijeg fudbalskog takmičenja, Zvezda je u međuvremenu, kroz kvalifikacije, također zaradila solidnu svotu novca. Za samo učestvovanje na račun je leglo 230.000 eura, pa zatim za pobjedu u prvom kolu 280.000 eura, za trijumf u drugom 380.000 i naposlijetku za pobjedu u trećem kolu 480.000 eura. Kada se sve sabere, Zvezda je ovogodišnjim ulaskom u Ligu prvaka bogatija za 16,62 miliona eura, a toj cifri treba dodati i 2,2 miliona eura za desetogodišnji renking kluba.

BiH godinama nema u grupnoj fazi

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) objavila je i rekorde i statistiku u Ligi prvaka, a na neslavnoj listi našle su se Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Kosovo. Četiri zemlje zapadnog Balkana su među 22 države, od 55 članica UEFA, koje nikada nisu imale predstavnika u grupnoj fazi najjačeg kontinentalnog klupskog takmičenja. U društvu gubitnika su i Albanija, Andora, Armenija, Estonija, Farska Ostrva, Gruzija, Gibraltar, Island, Latvija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta, Moldavija, Sjeverna Irska, Republika Irska, San Marino i Vels. Najviše, čak 91 put u grupnoj fazi Lige prvaka nastupili su klubovi iz Španije. Slijede ih engleski klubovi sa 88 nastupa te njemački i italijanski sa po 78.

 

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here