Plava svjetlost mobitela ubija ćelije oka

Izloženost plavoj svjetlosti polako ubija fotoosjetljive ćelije u oku, koje se ne obnavljaju, a naučnici vjeruju kako ona može prouzrokovati ili znatno ubrzati degeneraciju žute pjege

91
Mobitel

Usprkos sveprisutnosti pametnih telefona, zabrinjavajuće smo malo istraživali o njihovom utjecaju na nas. Većina ljudi najviše se boji zračenja i buni se protiv postavljanja baznih stanica, ali mobiteli su puni drugih zdravstvenih opasnosti koje tek trebamo u potpunosti istražiti.

Tri boje

Zračenje mobitela zapravo je jedno od najmanje opasnih osobina tih uređaja. Ipak, osim zračenja kojim mobiteli komuniciraju s drugim uređajima, postoji i zračenje kojim mobiteli komuniciraju s nama – emitiranje svjetlosti s ekrana pametnog telefona. Sve veći broj studija, poput istraživanja provedenog na Univerzitetu u Toledu, upozorava da ta svjetlost nije bezopasna. Specifično, riječ je o plavoj svjetlosti – jednoj od tri boje, uz zelenu i crvenu, koje emitiraju LCD zasloni.

Hemijski spoj

Stručnjaci su otkrili kako plava svjetlost ubija ćelije u kojima se nalaze molekule retinala, vrste vitamina A, hemijskog spoja koji je ključan za funkcioniranje fotoosjetljivih ćelija u oku.

Izloženost plavoj svjetlosti polako ubija fotoosjetljive ćelije u oku, koje se ne obnavljaju, a naučnici vjeruju kako ona može prouzrokovati ili znatno ubrzati degeneraciju žute pjege, što je jedan od vodećih uzročnika sljepoće kod odraslih osoba.

 

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here