Slovenija protiv prijenosa Mercatora na Fortenova grupu

Informaciju o navodnim namjerama vodstva Fortenove da "razbije" stari Mercator na više dijelova potvrdilo je više neslužbenih izvora u Sloveniji

52
Mercator

Slovenska vlada protivi se namjerama grupe Fortenova, nasljednice “starog” koncerna Agrokor, da trgovački lanac Mercator priključi Fortenovi sve dok se ne riješi dilema o navodnim planovima vodstva Fortenove o “razbijanju” Mercatora na više dijelova, pri čemu bi upravljanje Mercatorovim firmama-kćerima u Srbiji i Bosni i Hercegovini bilo iz Ljubljane preneseno u Zagreb, prenosi Hina slovenske medije koji se pozivaju na anonimne izvore.

Tajni plan

S informacijom o navodnom “tajnom planu” Fortenove prema kojem bi Mercator nakon uključenja u Fortenovu ostao “bez svih instrumenata” upravljanja svojim firmama u BiH, a posebno u Srbiji, gdje ostvaruje čak trećinu ukupnih prihoda, najprije je izašao Siol.net, medijski portal državnog Telekoma Slovenije, a prenose ga i ostali važniji mediji.

Kako popodne u komentaru tvrdi Slovenski radio, više izvora u slovenskoj vladi potvrdilo je navodne namjere Fortenove čiji bi planovi mogli ugroziti slovenske dobavljače jer bi izgubili primarni položaj na policama trgovačkih centara Mercatora u BiH i Srbiji, a u sadašnjoj situaciji godišnje Mercatoru prodaju za pola milijarde eura roba.

Odluku da “stavi nogu u vrata” navodnim namjerama Fortenove koje bi smanjile utjecaj Slovenije i njenih dobavljača na Mercator, u okviru takvih planova Fortenove, izražava neslužbeno i ministar za privredu Zdravko Počivalšek.

Malo je vjerovatno da je i nedavna odluka slovenskog regulatora za tržišno takmičenje, Agencije za konkurenciju, kojom je “stari” Agrokor kažnjen globom od 53 miliona eura zato što njegov prijašnji vlasnik Ivica Todorić regulatoru 2016. nije prijavio “zakamufliranu” kupovinu firme Costella, privatne firme s 30-godišnjom državnom koncesijom za punjenje izvorske vode, prošla bez odobrenja slovenske vlade koja je i dalje vitalno zainteresirana za položaj slovenskih dobavljača na policama Mercatora, tvrdi slovenski radio.

Zbog te situacije, navode neslužbeni slovenski izvori u medijima, svi slovenski vjerovnici još nisu dali pristanak da se Mercator uključi u Fortenovu, što se najavljivalo kao siguran proces koji mora završiti do kraja ove godine.

Bez komentara

Kako navodi Siol.net, informaciju o navodnim namjerama vodstva Fortenove da “razbije” stari Mercator na više dijelova potvrdilo je više neslužbenih izvora u Sloveniji, ali je u Fortenovi ne žele komentirati.

Iz Fortenove koju vodi Fabris Peruško nisu željeli odgovoriti na novinarska pitanja o budućnosti Mercatora u okviru Fortenove, ali je zanimljivo – dodaje portal – da za takvu eventualnu odluku ne trebaju suglasnost banaka-vjerovnica Mercatora, pa jedini instrument slovenske vlade na budući položaj Mercatora u Fortenovi ostaje nužna saglasnost vjerovnika Mercatora da se Mercator iz starog Agrokora prenese na Fortenovu jer se bez njih ta operacija ne može provesti.

Portal tvrdi da je većina vjerovnika Mercatora već dala svoju saglasnost da se Mercator priključi Fortenovi, pa čak i Nova Ljubljanska banka, ali da za sada izostaje saglasnost dvije državne institucije koje su na listi Mercatorovih vjerovnika, a riječ je o izvoznoj banci SID u vlasništvu države, te tzv. “lošoj banci” (DUTB) koja upravlja starim nenaplativim potraživanjima.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here