USAID/PPMG: Za biznise žena u Berkovićima 30.000 KM

Ivana Kojević iz Berkovića jedna je od dobitnica sredstava za pokretanje vlastitog biznisa iz Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena

74
Berkovići

USAID-ov Program podrške marginaliziranim ženama (USAID/PPMG) u saradnji sa Opštinom Berkovići osigurao je 30.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju tri biznisa za nezaposlene žene iz ruralnih zajednica.

Ivana Kojević iz Berkovića jedna je od dobitnica sredstava za pokretanje vlastitog biznisa iz Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena. Ivana se vratila iz Beograda kako bi pokrenula vlastiti posao u svom rodnom mjestu, a pomoć u tome će joj pružiti USAID/PPMG i Opština Berkovići.

Značajna podrška

Pored Ivane, danas su u sali Skupštine Opštine Berkovići podršku dobile još dvije žene koje će razvijati vlastite biznise iz oblasti poljoprivrede i stočarstva i uslužnih djelatnosti.

“Prijavila sam se na ovaj program podrške marginaliziranim ženama zbog pokretanja vlastitog biznisa. Otvorit ću frizerski salon za žene i muškarce, a pokretanje takvog biznisa za mene bilo bi nemoguće bez podrške ovog programa”, izjavila je Kojević.

Fond za poduzetništvo marginaliziranih žena je USAID-ov Program podrške marginaliziranim ženama (USAID/PPMG) koji je pokrenut u saradnji sa lokalnim zajednicama, a kojim se nastoje stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena poticanjem na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

Načelnik Opštine Berkovići Nenad Abramović je kazao da će ova opština biti na usluzi preduzetnicama u skladu sa svojim kapacitetima, te izrazio uvjerenje da ovakvim projektima doprinose smanjenju nezaposlenosti.

Radna mjesta

USAID/PPMG će pored finansijske, pružiti mentorsku i stručnu podršku tokom prve godine poslovanja u cilju kvalitetnog plasmana proizvoda i usluga na tržište i kako bi mlade poduzetnice u budućnosti bile u prilici zaposliti nove osobe.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda u 18 lokalnih zajednica u BiH vidljivi su kroz oko 160 pokrenutih biznisa koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta, saopćeno je iz USAID/PPMG.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here