VLADA ZDK SA 550 HILJADA KM VODNIH NAKNADA SUFINANSIRALA IZGRADNJU VODOVODA RADUŠA

Vodovod u MZ Raduša će postati dio vodovodnog sistema kojim upravlja JKP Rad, dok će se snabdijevanje vršiti sa izvorišta u Jelah Polju

96
Raduša

U Općini Tešanj potpisan je ugovor za završnu fazu radova na distributivnoj mreži vodovoda Raduša u vrijednosti 744.57,46 KM, a sredstva su osigurali UNDP kroz projekt MEG kojeg, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Općina Tešanj i građani. Izgradnja vodovoda započeta je 2016. godine, a ukupna vrijednost projekta je 2,1 miliona KM.

Najviša kota

“Ukupno učešće Vlade ZDK u izgradnji vodovoda Raduša je 549.825 KM. U 2016. i 2017. godini smo izdvojili 270.000 KM, a ovu finalnu fazu kojom se završava kompletna mreža sufinansiramo sa 280.000 KM”, kazao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirnes Bašić.

Nakon potpisivanja ugovora organizovan je obilazak bunara kod džamije u Raduši i na najvišoj koti u Gornjoj Raduši. Vodovod u MZ Raduša će postati dio vodovodnog sistema kojim upravlja JKP Rad, dok će se snabdijevanje vršiti sa izvorišta u Jelah Polju.

Vodovod Raduša je jedan od četiri projekta na području općine Tešanj koje Vlada Zeničko-dobojskog kantona u 2019. finansira iz programa vodnih naknada, a njihova ukupna vrijednost je 530.000 KM.

Agilnost općina

“Vlada je opredijeljena za ravnomjeran razvoj svih općina u Zeničko-dobojskog kantona. Pogotovo nas raduje agilnost općina, kao što je Tešanj, kada osiguraju podršku i drugih donatora. Vlada je uvijek spremna podržati i sufinansirati takve projekte”, kazao je premijer Mirza Ganić.

Ukupna vrijednost programa vodnih naknada Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK u 2019. godini je 8,5 miliona KM, od čega su 5,2 miliona sredstva vodnih naknada iz ove godine, a ostatak je prenesen iz 2018. godine.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here