Land Rover Defender – legenda u novom ruhu

Konačno, nakon više od 71 godine od predstavljanja originala novi Land Rover Defender je stigao. Može li postati ikona 21. stoljeća?

127
Defender

Na Salonu automobila u Amsterdamu 1948. godine britanski je Rover predstavio svoj Land Rover, inspiriran Willys Jeepom koji je mogao prevoziti putnike, ali i savladavati ozbiljne terenske prepreke. Nitko tog ranog proljeća, dok su tragovi Drugog svjetskog rata još bili posvuda, nije mogao naslutiti kako to znači rođenje nove marke koja će debelo nadživjeti Rover. Englezi cijene tradiciju, a Defender, kako će kasnije biti nazvan, smatra se Svetim gralom pa je tako ostao vjeran originalu sedam punih desetljeća. Ipak, dalje nije mogao, prije svega iz ekoloških i sigurnosnih razloga, pa je tako na Salonu u Frankfurtu predstavljen potpuno novi Defender.

Moderan izgled

U usporedbi s drugim terenskim ikonama, poput Jeep Wranglera i Mercedesa G-klase, novi Defender sa svojim glatkim površinama i čistim linijama izgleda vrlo moderno. Ipak, čim ga vidite jasno vam je kako je riječ o Defenderu. Između ostalog, ravno odrezan stražnji kraj i prozori na rubu krova to jasno pokazuju. “Poštuje povijest, ali nije u njoj zarobljen”, tim riječima svoj posao objašnjava glavni dizajner Gerry McGovern.

Defender i u unutrašnjosti ima brojne ravne linije i oštre uglove, a zahvaljujući tome moguće je sprijeda imati i treće sjedalo u sredini, što je još jedna veza sa starim Defenderom. To znači da kratka verzija, tradicionalno označena kao 90, može povesti šest putnika. Model 110 bit će dostupan sa pet, šest ili pet plus dva sjedala. Prtljažnik 110-ke obujma je 646 litara (464 s trećim redom sjedala) i može se povećati na 2.380 litara. Kao i uvijek, brojke 90 i 110 označavaju međuosovinski razmak u inčima.

Novi Defender baziran je na novoj laganoj aluminijskoj platformi D7x, a Land Rover kaže kako je triput kruća od klasične šasije što je važno za terensku vožnju. Nosivost mu je 900 kilograma, od čega 168 može ponijeti na krovu. Uz to, može povući kočenu prikolicu od 3.720 kg. Terenske sposobnosti pomažu aktivni hidraulički amortizeri. Standardni je razmak od tla 291 mm, a može se povećati pritiskom na tipku,  a može se i spustiti za lakši ulazak i izlazak.

Novi Defender ima stalan pogon na sve kotače i središnji diferencijal. Zaključavanje stražnjeg diferencijala jedna je od opcija, ali više se ne uključuje ručno i mehanički, već je dio nekolicine programa za vožnju. Sistem Configurable Terrain Response omogućuje prilagođavanje ovjesa stanju na terenu, ali to se može i prepustiti sistemu koji skenira teren. Teren, očekivano, može biti i vrlo zahtjevan jer napadni je ugao 38 stepeni, prijelazni 28, a odlazni 40 stepeni. Defender savladava dubinu vode od 900 milimetara. Za toliku vodu treba odabrati opciju Wade koja podiže ovjes na najveću visinu, postavlja ventilaciju na recirkulaciju zraka i lagano pritišće kočnice kako bi diskovi ostali suhi i čisti.

U početku će se u novi Defender ugrađivati četiri motora. Model s oznakom P300 pokreće četverocilindarski benzinac od 300 KS, dok novi šestocilindraš s twin-scroll turbom i 48-voltnim električnim kompresorom razvija 400 KS i 550 Nm, a ugrađuje se u model P400. Tako pokretni Defender od 0 do 100 km/h stiže za samo 6,1 sekundu, dok slabijem modelu za isto treba dvije sekunde više. Uz oba motora serijski je osmostepeni  ručni mjenjač. Dizelaša su dva, a oba imaju četiri cilindra i dva turbopunjača. D200 razvija 200 KS i do 100 km/h mu treba 10,3 sekunde, dok D240, sa 240 KS, za isto treba 9,1 sekundu. Plug in hibrid koji će imati oznaku P400e stiže na tržište 2021.

Bežično punjenje

Novi Defender prvi je od Land Roverovih modela koji je dobio novi infotainment sistem Pivo Pro s 10-inčnim ekranom koji bi trebao biti jednostavniji od prethodnika. Na Bluetooth se mogu spojiti dva telefona, a mogu se i bežično puniti. Na raspolaganju su, naravno, Android Auto, Apple CarPlay, kao i Baidu za kineske korisnike.

Kupci će svoj Defender moći personalizirati na najrazličitije načine. Za početak tu su paketi obećavajućih naziva poput Explorer, Adventure, Country i Urban. Oni uključuju stvari poput krovnih nosača, zaštitnih ploča, kompresora i brojnih drugih stvari koje pomažu u divljini, a na popisu je i krovni šator. Na popisu je ukupno 170 opcija, a uz to, na raspolaganju su i tri nove boje, kao i poseban satenski zaštitni sloj koji ne samo što sjajno izgleda već štiti lak, a na suncu sam “liječi” manje ogrebotine.

 

 

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here